Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Приготвяне на домашни точени кори

Приготвяне на домашни точени кори

Точене на кори
Силиконова подложка за месене на тесто - 45x65 см - розов-34%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Силиконова подложка за месене на тесто - 45x65 см - розов
19.00 лв.
12.51 лв.

Домашно приготвените кори са винаги за предпочитане от готовите, закупени от магазин. Истина е, че отнемат доста време, за да се приготвят, но определено си заслужава. Резултатът е много по-добър – всичко приготвено с тях става по-сочно и вкусно. Баницата направена с домашни кори изобщо не би могла да се сравнява с останалите, същото се отнася и за тиквеника.

Ето една сполучлива рецепта за приготвяне на кори:

Домашни кори

Необходими продукти: 1 яйце, 600 г брашно, 250 мл вода (хладка), 3 с.л олио, 1 с.л сол, 1 с.л + 1 ч.л оцет

Точене

Начин на приготвяне: Първото, което трябва да направите е да пресеете брашното – за да станат хубави корите, това е задължително. Освен това пригответе си цял пакет (1 кг) брашно, за да сте сигурни, че ще ви стигне. А и брашното ще ви е нужно не само при омесването на тестото, ще го използвате и при разточването на корите. Яйцето трябва да бъде със стайна температура, а не току-що извадено от хладилник.

Слагате брашното в купа и правите дупка в средата, където слагате останалите продукти и малка част от водата. Постепенно добавяте брашното от външната страна на кладенчето към течностите, после добавяте малко по малко останалата вода. Трябва да се получи средно твърдо тесто. Трябва хубаво да го омесите, за да бъде гладко. Горе-долу месенето продължава 12 – 15 минути.

Домашни точени кори

Следващата стъпка е да разделите тестото на равни топки, да ги завиете с кърпа и да ги оставите да втасат в топла стая (не във фурна). Може да ги намажете с мазнина преди да ги покриете с кърпа. След като се надуят, премахнете кърпата и започнете да разточвате топките. Докато разточвате разпръсквайте с ръка по малко брашно, за да не залепва точилката.

Направете същото и под топчето (преди да започнете да точите).

Листите или корите трябва да бъдат много тънки, но ако не се поучи от първия път, не се отказвайте. Точенето на кори е от висшата част на кулинарията и ще ви е нужно време, за да направите точно това, което сте си представяли. След като направите тези кори, с тях може да си приготвите каквото пожелаете – със солена или сладка плънка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Monika Ivanova
Monika Ivanova
баба правеше оргомни, мнноооого разтегнати и тънички, но аз все ги късам
05.05.2016 10:14
1
Радомира Михайлова
Радомира Михайлова
Тази рецепта е страхотна, пробвала съм я и с и без мая. И в двата варианта е страхотна. Правила съм и баница и тиквеник и станаха много вкусни! Когато ползвах мая използвах 1 бр. суха.
22.01.2016 10:42
1
павлина
павлина
а мая слага ли се?
02.03.2015 22:50
1