Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Да приготвим домашна точена баница с късмети

Да приготвим домашна точена баница с късмети

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Да приготвим домашна точена баница с късмети
Силиконова подложка за месене на тесто - 45x65 см - розов
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Силиконова подложка за месене на тесто - 45x65 см - розов
19.00 лв.

Новогодишната баница с късмети е неизменна част от ритуала за посрещане на идващата година. Късметите са новата надежда, която получаваме за предстоящите дванадесет месеца. Всеки иска най-доброто за себе си, семействата и близките, които са в сърцата. С приготвянето на новогодишната баница вие им дарявате късче от вашата нежност.

Точена баница с късмети

Необходими продукти: 400 гр кисело мляко, 2 яйца, 1 кубче суха мая, 1/2 к.л. сода за хляб, 5 с.л. олио или маргарин, 1 с.л.сол, 1 ч.л.захар, около 1 кг брашно;

За плънката: разтопено масло (маргарин, олио), сирене, късмети (завити в оризова хартия, домакинско фолио, или и двете)

Начин на приготвяне: Брашното се изсипва в голяма купа. Маята и содата се изсипват и разбъркват с него, и в средата се прави кладенче. В него се чукват яйцата, след това млякото, солта и захарта. Започва да се бърка бавно с ръка, като постепенно започва да се оформя тестото. Ако брашното е малко, се слага още.

Да приготвим домашна точена баница с късмети

Когато е замесено, тестото се вади от купата. Мястото, на което ще се домесва, се поръсва с брашно. След като е омесено, се размесва с ръце. На същото място може и да се „бие” – тестото се хваща от високо и се пуска на масата. Тестото е добре омесено, когато от него започнат да излизат мехурчета. Оставя се да втаса, докато удвои обема си.

Тестото се вади и се разделя на четири равни части. Всяка една от тях трябва да се разточи на дебела кора. Първата кора се разточва добре, намазва се с краве масло, маргарин или олио и се поръсва с натрошеното сирене и няколко късмета. Разточва се втората и се слага върху първата, като процедурата е същата. Така се процедира и с останалите кори.

Последната не се маже с мазнина и не се поръсва със сирене. Полученото се разрязва на ленти, като двата им края се усукват. Подреждат се на охлювчета в намазнена тава. Полученото се оставя да втаса. Отгоре може да се намаже с жълтък. Баницата се пече на 160 -180 градуса в предварително загрята фурна.

Не забравяйте, че късметите трябва да са оригинални и изпълнени с позитивизъм за предстоящата година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest