Баницата е традиционно българско и балканско тестено ястие, познато и любимо на всеки един от нас. Разновидностите й, както става с много ястия, обикалят света и се видоизменят по вкус на дадената държава.
В Турция баницата се нарича бюрек и се приготвя по малко по-различен начин от традиционната българска баница. Турската баница се приготвя с ръчно точени кори, които често "се къпят" във вода, преди да се наредят.
Съществуват варианти с различни плънки - от кайма до спанак или друг зеленолистен зеленчук. Турският бюрек представлява триъгълна баница. Приготвя се по следните начини:
Турски бюрек
Необходими продукти:
500 гр. кори за баница, 125 гр. масло, 100 г. олио
За плънката:
2 бр. яйца, 2 с.л. кисело мляко, 300 гр. сирене, 1/2 ч.л. сода
За заливката:
250 мл. прясно мляко, 4 бр. яйца
Начин на приготвяне:
В намазана с мазнина тава се нареждат три кори, като всяка една от тях се поръсва с олио. Поставя се плънката. Отгоре се слагат още три кори. Това се повтаря, докато корите не свършат. Полученото се нарязва ветрилообразно като торта, полива се с горещо масло и се залива със заливка от прясното мляко, разбито с яйцата. Пече се 180 градуса за около 30 мин.
Бюрек с кайма
Необходими продукти:
Кръгли точени кори, 300 гр. телешка кайма, 1 гл. лук, ситно накълцан, 2 с. л. дом. лютеница, чубрица, кимион, черен пипер, червен пипер, сол, 3 бр. яйца. 1 ч.л. кисело мляко, 4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Лука се запържва в загрято олио. Добавя се каймата. Бърка се, докато се раздроби и запържи. Добавя се от всички подправки.
Яйцата се разбиват с киселото мляко и олиото.
Взема се по една голяма кръгла точена кора. Намазва се обилно с яйчената смес, прегъва се на 2 и по широката част се разпределя от каймата. Завива се на руло, а рулото на охлюв, в намазнена тава. Подреждат се така приготвените охлювчета едно до друго в тавата. Отгоре се полива с останалата яйчна смес.
Пече се в предварително загряна фурна на 180 градуса.
Пържен Бюрек със салам и кашкавал
Необходими продукти:
2 листа домашно точени кори, салам, кашкавал, 1 белтък, черен пипер, магданоз
Начин на приготвяне:
Салама, кашкавала и магданоза се нарязват на ситно. Овкусяват се. Всяка кора се реже на 8 парчета и във всяко се слага по малко плънка. Завива се на рулце. Края се намазва с белтък, за да не се отлепи. Пържи се в нагорещено олио до златисто.
Коментари