Сами можете да наточите кори за баница, вместо да използвате купени от магазина. Ще ви отнеме доста време, но резултатът си заслужава – ще се радвате на хрупкава вкусна баница, която се топи в устата.
Корите за баница се правят от 800 грама бяло брашно, 500 милилитра вода, две щипки сол и две чаени лъжички оцет. За да се получат корите хубави, брашното задължително трябва да се пресее един или два пъти през сито.
След това се оформя кладенче в брашното, където се добавят солта и оцетът, а след това по малко и водата. Течността се добавя така, че да се получи меко и еластично тесто.
Добавя се малко брашно и се омесва много добре. За истинското месене са необходими поне двадесет минути, така ще получите най-добър резултат.
Няколко пъти ударете тестото в масата, за да премахнете излишния въздух. След това оформете нещо като салам и го нарежете на парчета от около десетина сантиметра.
Всяко парче оформете като топка. Разточете топките с помощта на точилка. Ако нямате намерение да правите теглени кори, разточете корите, докато не станат много тънки, но без дупки.
Ако сте решили да направите кори така, както още бабите ни са го правили, разточете тестото съвсем леко, намажете го с малко олио, за да не се слепват корите помежду си, и ги оставете да починат половин час.
Тегленето на корите е много труден процес за тези, които нямат търпение. Разточената кора се слага върху свитите в юмруци ръце и те се разтеглят настрани. Можете да дърпате краищата на кората или да я подмятате леко във въздуха. Но във въздуха го правят само майсторите баничари.
Можете да изтеглите корите, като ги слагате една по една върху кърпа и леко теглите краищата от всички страни навън. Така подготвените кори се намазват с разтопено масло и се пълнят с плънка. Кората се навива на руло и след това се оформя като охлюв в тавата.
След като напълните и следващата кора, продължавате да оформяте охлюва с нейна помощ, като подреждате баниците спираловидно. Напръсква се с малко олио или разтопено масло и се пече в предварително загрята до 200 градуса фурна.
Вече знаете как да си направите домашни кори за баница, сега остава само опитате някоя от нашите вкусни рецепти за баници, а именно:
Коментари