Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си направим сами одрински кори

Как да си направим сами одрински кори

Oдрински кори

Баницата е нещо като религия в нашата кулинария. В търговската мрежа се предлагат различни марки готови кори за баница, които улесняват процеса на приготвяне на това кулинарно изкушение и скъсяват значително времето за направата на баницата.

Домашно разточените кори обаче са тайната на истинската домашна баница, такава, каквато са правили у нас в далечното минало. Домашно точените кори позволяват баницата да стане по-вкусна от направената с полуготови съставки, а хрупкавата коричка ще я отличи от всички опити с готови кори.

За разточване на одрински кори за баница в домашни условия се искат съвсем малко продукти, повече майсторлък и желание, както и значителен опит, докато се постигне желаният резултат.

Необходими продукти за одрински кори за баница

800 грама бяло брашно

½ литър вода

2 щипки сол

2 чаени лъжички оцет

Разточване на корите за баница

Как да си направим сами одрински кори

За да се получат тънки, равномерни и удобни за работа с тях кори, брашното трябва да се пресее непосредствено преди заместването на тестото, един или два пъти. Въздушното брашно е гаранция за фини кори.

В пресятото брашно се оформя кладенче в центъра и в него се слагат оцетът и солта. Постепенно се налива по малко от водата. Брашното постепенно се добавя към водата в центъра, като се получи кашичка, към която се добавя още вода и брашно и така, докато цялата вода и всичкото брашно се омесят заедно.

Нужни са около 20 минути, за да се омеси тестото. Ако се отдели това време и се прави постепенно, то ще стане еластично и меко, каквото е нужно, за да се разточат тънки и здрави кори.

Накрая на месенето тестото се удря няколко пъти в плота, където се меси, за да може излишният въздух да излезе от него.

Когато е готово, тестото се завива като хляб и се реже на парчета около 10 сантиметра всяко. Парчетата се оформят на топка и от всяко от тях става по една кора.

Разточването се прави на плота, където е замесено тестото, поръсен с брашно. Добре е точилката да бъде тънка и дълга, за да може кората да се навива на нея в процеса на разточване.

Най-напред се разточва леко кората с точилката да добие кръгла форма, след това се навива малка част от нея на точилката и отново се разточва като диаметърът на кръга става все по-голям.

Точи се до нужната големина, но колкото е по-тънка кората, толкова по-хубава става баницата. Най-вкусна е с почти прозрачни кори, а това съвършенство се постига с опити. Ако е правилно разточена одринската кора за баница, трябва да можете да разчетете бележка, сложена под нея.

С готовите кори може да се направи баница с различна плънка - сирене, спанак, праз лук, тиква, на баклава и други. Истински хубава е многокората, но все пак тънка баница.

Вижте още:

- Как се правят печени кори за баница;

- Как да приготвим къпани кори за баница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest