Сушеното картофено пюре на прах е концентриран полуфабрикат с висока хранителна стойност. Може да се използва за приготвяне на пюрета, сгъстяване на супи, яхнии, сосове и др. Особено удобно за използване и леко е за носене, ако сте на преход в планината или на пикник в гората.
Продуктът е изгоден и с това, че спестява време и продължително готвене, големи разходи за ръчен труд за почистване и белене. В гореща вода (при температура 95-98 °С) в продължение на 10-25 минути и воала - картофеното пюре е готово - вкусно и пухкаво.
Високата цена и наличието на различни химикали в сухите картофени пюрета в магазина, както във всеки продукт от хранително-вкусовата промишленост, отказват много хора да използват картофено пюре на прах. Но навярно не знаете, че можете да си направите картофено пюре у дома със собствените си ръце.
Как да си направим сами картофено пюре на прах?
За пюрето е най-добре да вземете висококачествени сортове картофи, без увреждания и позеленяване. Преди обелването на картофите те се измиват старателно, за да се отстрани остатъчната почва и пясък. След това картофите се обелват и почистват добре от израстъци и други дефекти.
Обелените картофи се потапят в студена вода, за да се избегне потъмняване, след което се варят в подсолена вода, докато почти напълно се сварят. Сварените картофи се прекарват през месомелачка с диаметър на отвора на решетката 3-5 мм или се намачкват със специалния ръчен уред за целта.
Получената маса се разстила върху хартия за печене на слой с височина 1.5-2 см и се суши при температура 80 °С във фурна или домашни сушилни. Разбъркайте внимателно по време на сушене.
Друг вариант е да изсушите картофеното пюре на радиатора вкъщи. Поставяте го на тънък слой в метален поднос или тавичка, покрита с хартия за печене. Пюрето няма нужда да се разстила (разточва) върху листа, добре е да изглежда като малки бучки (трохи). Съдът се слага на отоплителен радиатор през зимата и така за 2-3 дни, без да се разбърква, бавно и постепенно имате сухо картофено пюре.
Недостатъкът на този метод е, че пюрето може да се замърси с прах или друго, а предимството е, че не губите време за надзор на процеса на сушене.
Добре изсушеното пюре изглежда като полупрозрачни парчета с кехлибарено жълт цвят, без потъмняване и побеляване, с твърда и хрупкава консистенция. Можете да натрошите парчетата или да ги съхранявате така. Допълнително може сухата маса да се сложи в блендер за придобиване на прахообразна консистенция.
Ако картофеното пюре на прах ви трябва за определена цел и знаете как ще го използвате, може предварително да го смесите с набор от подправки или сушени зеленчуци. Можете също така да го разделите на части, като овкусите с различни подправки за различни кулинарни цели. Разбира се, може да го съхраните в натурален вид, за да можете да импровизирате във всеки момент.
Сушеното картофено пюре трябва да се съхранява на сухо място, не позволявайте да стане влажно. Добра идея е да го сложите в сухи стерилни буркани с плътно прилепващ капак.
Малко усиля и вече имате домашно приготвен и вкусен полуфабрикат, който в бъдеще ще ви спести време и усиля за приготвяне на храната за семейството или ще ви улесни доста, ако трябва да готвите при полеви условия.
Коментари