Картофеното пюре на прах в значителна степен облекчава работата на домакините. Вместо да обелват картофите, да ги режат, да ги варят и след това да ги пасират, за да ги превърнат в пюре, домакините направо разбъркват пюрето на прах с гореща вода или горещо прясно мляко и получават светкавичен резултат.
Според някои експерти обаче картофените полуфабрикати във вид на прах не са много полезни за организма, тъй като съдържат доста сол и подобрители на вкуса.
Картофеното пюре на прах е доста удобно, тъй като освен че пести време, то може да се използва не само за приготвяне на картофено пюре, но също така и за приготвяне на картофена крем-супа.
Крем-супата от картофено пюре на прах няма същия вкус, какъвто има крем-супата от истински картофи.
Но някои производители на пюре на прах успяват да постигнат добри резултати и в това отношение и вкусът на картофеното пюре на прах е като този на домашното, направено от истински картофи.
Качественото картофено пюре на прах при смесване с топла вода или прясно мляко се превръща в гладка маса, която е много вкусна и засищаща.
Картофеното пюре на прах може да се използва като гарнитура, но също така се използва и за приготвянето на различни видове ястия.
Лесно се приготвя картофена запеканка с кайма.
Необходими продукти: 200 грама картофено пюре на прах, 400 грама кайма, 1 глава лук, 1 морков, 2 супени лъжици масло, 1 супена лъжица олио, 2 супени лъжици галета, 200 милилитра заквасена сметана, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Лукът и морковът се нарязват на ситно и се смесват с каймата. Всичко се запържва в олио и след това се овкусява със сол и черен пипер. Отцежда се в гевгир от мазнината.
Картофеното пюре се разрежда със 700 милилитра гореща вода, добавя се половината от маслото, сметаната и се разбърква. В намазана с олио и поръсена с галета тава се слага половината пюре, след това каймата и отгоре – отново пюре.
Останалото масло се разтопява и се разпределя върху пюрето. Пече се в предварително загрята фурна на 220 градуса 15 минути.
Коментари