Почти всеки обича картофено пюре, но не всеки знае как да го приготви правилно. Никой няма да се радва, ако то е лепкаво, студено или безвкусно. Ако избягвате следващите грешки, близките ви ще ви карат да им го готвите постоянно.
1. Използвате грешния сорт картофи
Не всеки вид картофи е подходящ за пюре. Трябва да изберете този сорт, който е с по-високо съдържание на нишесте, защото с него пюрето ви ще стане пухкаво и гладко. Освен това то ще се овкуси и ароматизира по-лесно. В никакъв случай не вземайте червени или бели сортове, защото с тях може лесно да получите не картофено пюре, а ужасната картофена паста.
2. Не солите водата
Процесът на овкусяване на картофеното пюре започва още от варенето на картофите. Когато картофите се варят, гранулите на нишестето в тях набъбват и абсорбират вода и ако сте добавили - сол. Така няма да е необходимо да добавяте много в края на процеса и вашето пюре ще бъде добре овкусено.
3. Пускате картофите в гореща вода
Правилното варене е да пуснете картофите в студена вода, да ги посолите, загрявате ги до завиране и след това намалявате температурата на котлона. В противен случай, ако ги пуснете в гореща вода, те ще се сварят неравномерно - външността ще се разпадне, а вътрешността ще е сурова.
4. Добавяте овкусителите направо от хладилника
Оставете маслото да стане със стайна температура, преди да го разтопите в горещите картофи. Така то ще се абсорбира по-лесно и по-добре.
5. Прекалена обработка на картофите
Когато картофите се пюрират, нишестето се освобождава. Колкото повече обработвате картофите, толкова повече нишесте се освобождава. Когато твърде много нишесте се освободи, картофите стават лепкави и непривлекателни. Не трябва да ги обработвате с миксер или пасатор, защото този метод е твърде агресивен и крайният ефект не е добър.
6. Приготвяте ги прекалено рано, преди да ги сервирате
Престояването на пюрето в хладилник, особено за по-дълъг период от време, не е добра идея. По този начин то ще придобие вкус, наподобяващ картон, който няма да е приятен за никого.
Коментари