Сервирането на печени, задушени, панирани меса е немислимо без някакъв вид пюре. Пюретата разнообразяват ястията и с малко фантазия и вкус всяка порция може да бъде различна и да добие празничен вид. В България общо взето си обичаме картофеното пюре и обикновено не се сещаме за други варианти, което си е голям пропуск, защото възможностите са много.
Пюретата освен вкусни и хранителни са и лесно смилаеми, защото при приготвянето им са отстранени ципите на зеленчуците и грубата целулоза. Поради тези причини те имат толкова силно присъствие в детската и диетичната кухня. Може да се направят от всички видове варива - грах, боб, леща, както и от спанак, коприва, моркови, тиква, картофи, гъби и други.
Може да правите и комбинации от два или повече продукта. В общи линии пюретата се приготвят по следния начин. Зеленчукът се почиства, измива и сварява цял или нарязан или се задушава в малко подсолена вода. След това се отцежда излишната вода и се пасира.
Прави се запръжка от растително или краве масло и брашно и се смесва с вече пасирания зеленчук. Сместа се разрежда при непрекъснато разбъркване с част от водата, в която е врял зеленчукът, или с прясно мляко. Сместа се слага да поври на тих огън за 5-10 мин. След това пюрето се сваля от котлона и се подправя.
До момента на сервиране трябва да се съхранява на водна баня над купа с топла вода. Готовото пюре трябва да е гладко и с такава гъстота, че да заема определена форма при сервиране - топка, пирамида и други.
Разбира се, така го правят професионалистите, а в домашната кухня много от нещата са улеснени. Например обикновено си спестяваме запръжката и просто разреждаме пюрето с прясно мляко и добавяме бучка масло.
Ето една рецепта, подходяща за сезона и която ще замести достойно картофеното пюре на трапезата ви.
Пюре от спанак
1 кг спанак
100 г краве масло
250 мл прясно мляко
30 г брашно
сол
черен пипер
Сварете спанака в подсолена вода и много ситно го нарежете. От маслото и брашното пригответе запръжка и прибавете към нея млякото. Разбъркайте добре и прибавете спанака и сол и пипер на вкус. Пасирайте сместа и съхранявайте на топло до момента на сервиране.
Коментари