Странно и непознато растение - както в зеленчуковата градина, така и в кухнята, и в чинията. На фокус днес е гулията или ерусалимски артишок.
Такъв аутсайдер е той, който бавно се настанява и заема мястото си.
Не че му липсва репутация. Има репутация на храна, която се среща почти само при тези, които разбират гастрономията и знаят как да приготвят гулия.
Грудковият зеленчук е растение с цъфтеж, подобен на обикновения слънчоглед, но макар и по-оскъден, височината му достига до 3 метра. Много е лесно да се отглежда ерусалимски артишок дори в страната - размножаването е или чрез семена, или чрез нарязване на грудката (разделянето ѝ на отделни части и засаждането им). Освен това може да се засажда през всички сезони с приоритет на пролетта.
Описание на ерусалимски артишок
Името на зеленчука е подвеждащо, защото нито прилича толкова на артишок, нито е родом от Йерусалим. Външният му вид не е особено привлекателен, но похвалите, които събира благодарение на вкуса си, са напълно основателни. Време е да отдадем внимание на ерусалимския артишок.
Вкусът на ерусалимския артишок леко напомня на артишок, а получава името си благодарение на изкривяването на думата Girasole, което на италиански означава слънчоглед.
Грудките на ерусалимския артишок приличат на корен от джинджифил, по консистенция са подобни на картофи и имат сладък и леко орехов вкус. Ако за първи път ядете йерусалимски артишок, не прекалявайте количеството, тъй като въглехидратите в артишока могат да причинят газове.
Разлика му от повечето грудки - те съхраняват въглехидрата инулин вместо нишесте. Поради това те са важен източник на фруктоза.
Как да готвим ерусалимски артишок
Ерусалимският артишок, подобен на маниока, сладък картоф, е есенен зеленчук, който предвещава началото на зимата.
Беленето отнема време, но дълбокият орехов вкус ще възнагради и компенсира упоритата предварителна обработка, независимо дали добавяте ерусалимски артишок в яхнии, супи, гювечи и салати с гулия.
Тези, които все още не са опитали ерусалимски артишок, просто пропускат - след като го изпечете във фурната, той придобива специален и прекрасен вкус.
Ерусалимски артишок с лук, чесън и билки на фурна
(за 2-3 порции):
грудки от ерусалимски артишок- 400 г
лук - 4 глави
чесън - 3-4 скилидки
зехтин- 50 мл
билки (магданоз, кориандър или копър)- 1 малка връзка
сухи билки - 1 ч.л
сол и черен пипер на вкус
Измийте грудките на ерусалимския артишок със четка (не отстранявайте кората) и накиснете в студена вода за 15 минути. След това отцедете водата.
Обелете лука и го нарежете на филийки. Обелете скилидките чесън и ги нарежете на ситно.
В купа смесете маслото с билките, билките, солта и черния пипер. Добавете зеленчука и лука. Разбъркайте.
Загрейте фурната на 200°C.
Поставете зеленчуците върху лист за печене и поставете във фурната за 30-40 минути, докато омекнат. Лукът трябва да започне да се карамелизира, а грудките на ерусалимския артишок да омекнат.
Сервирайте ястието горещо.
Вижте още:
Коментари