Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от гулия

Здравословни ползи от гулия

МаринаМарина
Джедай
15642
Гулия

Гулия, известна още като земна ябълка или йерусалимски артишок (Helianthus tuberosus ), идва от източната част на Северна Америка и принадлежи към семейството на слънчогледите. Той е един много здравословен корен, отглеждан именно заради своята питателна и месеста структура.

Външната му обвивка варира в различна цветова гама от светло кафяво или бяло до лилаво и червено. Може да се консумира и директно, след като предварително се почисти. Освен това гулията може да бъде сварена и добавена към различни ястия като супа или салати.

Земната ябълка има мощни пребиотични ефекти благодарение на инулина, съдържащ се в нея. Той има способността на стимулира растежа на бифидобактерииите, така полезни за организма. Те естествено обитават дебелото черво на човека, като функцията им е да се борят с вредните бактерии в чревния тракт.

По този начин те предотвратяват появата на запек и подсилват имунната защита. Освен това някои изследвания доказват, че бифидобактериите повлияват положително и някои канцерогенни ензими.

Други ползи от консумацията на гулия е наличието в нея на витамини от група В, особено Витамин В1 (Тиамин). Неговото присъствие е от решаващо значение за правилното функциониране на нервната система и мускулите.

Също така е необходим за въглехидратния метаболизъм, както и за производството на солна киселина в стомаха, чиято липса може да наруши усвояването на протеини.

Освен това липсата на тази киселина увеличава риска от бактериален свръхрастеж и риска от диария или до невъзможност за усвояване на витамини и минерали в стомаха. И понеже с възрастта количеството на солна киселина намалява, земната ябълка се препоръчва за честа консумация.

Земна ябълка

Йерусалимският артишок оказва и лек ефект върху кръвната захар. Благодарение на това, че земните ябълки са със средна стойност на гликемичния индекс (стойност, показваща скоростта, с която богатите на въглехидрати храни се отразяват на отделянето на инсулин в организма), те се усвояват бавно и така не водят до резки колебания в нивата на кръвната захар.

Отново заради гликемичния индекс те помагат за ограничаване на апетита, за предотвратяване на колебанията в настроенията, появата на умора. Също участват в контрола на диабет, както и намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулти.

Земните ябълки са и отличен източник на калий. В тях количеството му е дори повече от това в бананите. Този елемент е от съществено значение за здравето на сърцето и правилното функциониране на мускулите. Калийсъдържащите храни се считат и за много полезни при хора, които консумират много солена храна, защото калия може да противодейства на натрия.

А благодарение на това, че гулията е много питателна храна, тя насърчава здравето и на косата. Богата на желязо, мед и Витамин С тя поддържа здрави космените фоликули. Желязото пренася кислород до косата като намалява косопада, особено при жени в менопауза, където запасите от желязо намаляват.

Медта също предотвратява косопада и стимулира растежа на косата, също помага и за лечение на оредяваща коса и предпазва от бързо побеляване. Аскорбиновата киселина, от друга страна, е необходима за синтеза на колаген, който пък допринася за укрепване на космените фоликули и поддържането на кръвоносните съдове в скалпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest