Гулия, известна още като земна ябълка или йерусалимски артишок (Helianthus tuberosus ), идва от източната част на Северна Америка и принадлежи към семейството на слънчогледите. Той е един много здравословен корен, отглеждан именно заради своята питателна и месеста структура.
Външната му обвивка варира в различна цветова гама от светло кафяво или бяло до лилаво и червено. Може да се консумира и директно, след като предварително се почисти. Освен това гулията може да бъде сварена и добавена към различни ястия като супа или салати.
Земната ябълка има мощни пребиотични ефекти благодарение на инулина, съдържащ се в нея. Той има способността на стимулира растежа на бифидобактерииите, така полезни за организма. Те естествено обитават дебелото черво на човека, като функцията им е да се борят с вредните бактерии в чревния тракт.
По този начин те предотвратяват появата на запек и подсилват имунната защита. Освен това някои изследвания доказват, че бифидобактериите повлияват положително и някои канцерогенни ензими.
Други ползи от консумацията на гулия е наличието в нея на витамини от група В, особено Витамин В1 (Тиамин). Неговото присъствие е от решаващо значение за правилното функциониране на нервната система и мускулите.
Също така е необходим за въглехидратния метаболизъм, както и за производството на солна киселина в стомаха, чиято липса може да наруши усвояването на протеини.
Освен това липсата на тази киселина увеличава риска от бактериален свръхрастеж и риска от диария или до невъзможност за усвояване на витамини и минерали в стомаха. И понеже с възрастта количеството на солна киселина намалява, земната ябълка се препоръчва за честа консумация.
Йерусалимският артишок оказва и лек ефект върху кръвната захар. Благодарение на това, че земните ябълки са със средна стойност на гликемичния индекс (стойност, показваща скоростта, с която богатите на въглехидрати храни се отразяват на отделянето на инсулин в организма), те се усвояват бавно и така не водят до резки колебания в нивата на кръвната захар.
Отново заради гликемичния индекс те помагат за ограничаване на апетита, за предотвратяване на колебанията в настроенията, появата на умора. Също участват в контрола на диабет, както и намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулти.
Земните ябълки са и отличен източник на калий. В тях количеството му е дори повече от това в бананите. Този елемент е от съществено значение за здравето на сърцето и правилното функциониране на мускулите. Калийсъдържащите храни се считат и за много полезни при хора, които консумират много солена храна, защото калия може да противодейства на натрия.
А благодарение на това, че гулията е много питателна храна, тя насърчава здравето и на косата. Богата на желязо, мед и Витамин С тя поддържа здрави космените фоликули. Желязото пренася кислород до косата като намалява косопада, особено при жени в менопауза, където запасите от желязо намаляват.
Медта също предотвратява косопада и стимулира растежа на косата, също помага и за лечение на оредяваща коса и предпазва от бързо побеляване. Аскорбиновата киселина, от друга страна, е необходима за синтеза на колаген, който пък допринася за укрепване на космените фоликули и поддържането на кръвоносните съдове в скалпа.
Коментари