Гулията е известна още и като земна ябълка. Този кореноплоден зеленчук радва с колоритен вкус и много здравословни ползи. В нея се съдържат важни за човека микроелементи като желязо, фибри, магнезий, цинк и други, както и витамините В и С. Както почти всеки друг зеленчук, гулията е нискокалорична и се усвоява бързо от организма.
Гулията е препоръчван зеленчук през зимата, тъй като дава на организма необходими за този период полезни вещества. В нея няма скорбяла, замествана пълноценно от естествена захар. Всяка рецепта с гулия е не само вкусна, но и здравословна. Може да се консумира сурова, печена и варена. И дори не е нужно да се бели – просто трябва да се измие добре.
Здравословна салата с гулия
Необходими продукти: 4 броя земна ябълка, 1 морков, 1 малка ябълка, ½ връзка копър, 2 супени лъжици слънчогледови семки, ½ лимон
Начин на приготвяне: Корените земна ябълка се измиват добре и се обелват. Морковът и ябълката се почистват и настъргват. Сокът от лимона се изстисква и се изсипва върху смесените зеленчуци. Разбърква се добре, за да стигне лимонът навсякъде. Лимоновият сок не позволява на настърганите зеленчуци да потъмнеят. Салатата се посолява със солта, полива се с малко зехтин или олио и се разбърква. Непосредствено преди сервиране се поръсва със ситно нарязания копър и слънчогледовите семки.
Супа с гулия
Необходими продукти: 200 г гулия, 1-2 морковчета, 1-2 стръка целина, няколко стръкчета магданоз, 2 лъжици олио, лимон на вкус
Начин на приготвяне: Гулията се нарязва на резени. Заедно със ситно нарязания магданоз, целина и нарязаните на кръгчета пресни морковчета се задушава до омекване в олиото. Когато продуктите омекнат, се заливат с вода. След като поврят малко, се подправят с лимон на вкус.
Гулия с ориз
Необходими продукти: 500 г гулия, 2 г бял пипер, 20 г брашно тип 500, 200 мл краве прясно мляко, 200 г ориз, 100 мл олио
Начин на приготвяне: Гулията се обелва, сварява и отцежда, след което се нарязва на ситно. В тавичка се изсипва 1/2 от мазнината и се разбърква с ориза. Върху него се нареждат парченцата от гулията. Поръсват се с брашното и се подправят със сол и бял пипер на вкус. Полученото се залива с млякото и останалата мазнина и се пече в умерена фурна до готовност.
Коментари