Най-предпочитаните продукти за пролетни салати са марулите, спанакът, изобщо всякакви зелени листни зеленчуци, които през зимата не консумирахме. Зелената салата е най-обичаната и може да се приготви по най-различни начини, като общо взето включва добре познати продукти.
С помощта на зелена салата или маруля, репички, лимонов сок или ябълков оцет, зехтин, малко горчица, яйца, сол и няколко маслини можете да си приготвите страхотна салата.
Нарязвате на ситно салатата и зеления лук, добавяте нарязаните яйца и репички, както и предварително обезкостените маслини. След това трябва да подправяте с лимона, солта, мазнината и горчицата.
Ако предпочитате, може да махнете маслините и горчицата и да сложите две лъжици кисело мляко, два домата и малко копър към останалите продукти – става свежа пролетна салата с различен вкус.
Салата със спанак и яйца
Необходими продукти: 1 кг спанак, 4 – 5 яйца, горчица, сол, черен пипер, мазнина, магданоз, лимонов сок
Начин на приготвяне: сварявате спанака и го изцеждате добре. След това смесвате всички подправки, за да се получи дресинг. Заливате спанака със сместа и изсипвате в подходяща чиния, а отстрани нареждате яйца.
За пролетно предястие можете да си направите кюфтета от тиквички или зеленчукови кюфтета. Добра идея са и малките постни лозови сармички, в които можете да сложите най-различни подправки.
Пълнени гъби
Необходими продукти: 15 едри гъби, 1 сухар, глава лук, олио, шунка, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: измивате гъбите и отделяте пънчетата. Тях нарязвате заедно с лука и шунката на ситно, след което запържвате. Когато се запържат, добавяте натрошения сухар и подправките.
Следва на напълните чашките на гъбите със сместа и да ги изпечете в силна фурна за около 20 минути. Ако обичате сирена или кашкавал, може да поръсите непосредствено преди да ги сервирате с малко пармезан.
С подобна плънка можете да напълните и няколко предварително изкормени и твърди домата. Ако пожелаете, може да добавите стрит сварен жълтък или малко майонеза, защо не и цедено кисело мляко с малко сладка царевица.
Пълните доматите и захлупвате с предварително отрязаните капачета. В капачетата правите дупка и когато затворите вече пълнените домати, забождате в дупката една зелена люта чушка. И така ще имате перфектното пролетно предястие.
Пролетното меню по правило е свежо, цветно и леко. За да му се насладите максимално, заложете на сезонните храни и с тях приготвяйте пълни с витамини:
Коментари