Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Пролетни супи и салати за лекота и здраве

Пролетни супи и салати за лекота и здраве

Пролетнa салата със спанак и ягоди

Пролетта е време за обновление – природата се събужда, температурите се покачват, а тялото ни естествено жадува за по-леки, свежи и питателни храни.

Това е идеалният момент да включим повече сезонни зеленчуци, билки и леки ястия в менюто си. Пролетните супи и салати не само че са вкусни и засищащи, но и помагат на организма да се прочисти след зимните месеци, като зареждат с витамини, минерали и антиоксиданти.

Ето кои са най-добрите сезонни съставки за здравословни и леки пролетни супи и салати:

Ползите от пролетните супи и салати

Пролетните ястия са богати на хранителни вещества, които подпомагат храносмилането, укрепват имунната система и осигуряват повече енергия. Ето някои от основните предимства на включването им в дневното меню:

- Лекота за организма – Сезонните зеленчуци и билки са лесни за храносмилане, като не натоварват стомаха;

- Детоксикация – Пролетните продукти като спанак, коприва и репички подпомагат естественото пречистване на черния дроб;

- Повече витамини и минерали – Зелени листни зеленчуци, пресни подправки и кълнове са пълни с желязо, фолиева киселина и витамин С;

- Хидратация – Пресните продукти съдържат голямо количество вода, което помага за поддържане на оптимален воден баланс;

- Енергия и жизненост – Благодарение на баланса от въглехидрати, фибри и протеини, пролетните ястия повишават тонуса и подобряват настроението.

Най-добрите сезонни съставки за пролетни супи и салати

Пролетни супи и салати за лекота и здраве

За да приготвите най-вкусните и полезни ястия, е важно да избирате пресни и сезонни съставки. Ето някои от най-подходящите продукти за пролетните супи и салати:

- Зелени листни зеленчуци – спанак, коприва, лапад, рукола, киселец;

- Пресни зеленчуци – репички, краставици, моркови, тиквички, аспержи;

- Бобови култури – зелен грах, леща, нахут;

- Ароматни билки – магданоз, копър, босилек, джоджен, мента;

- Пролетни плодове – ягоди, череши, ябълки, лимони;

- Ядки и семена – орехи, бадеми, слънчогледови семки, чиа.

Сега, когато знаете кои са най-добрите сезонни продукти, нека разгледаме няколко лесни и вкусни рецепти за супи и салати, които да опитате тази пролет.

Пролетни супи: Леки и хранителни

1. Детоксикираща супа от коприва и спанак

Супа от коприва

Тази супа с коприва и спанак е богата на желязо и антиоксиданти, което я прави идеална за укрепване на организма.

Необходими продукти:

200 г свежа коприва

100 г спанак

1 малка глава лук

2 картофа

1 морков

1 скилидка чесън

1 л зеленчуков бульон

Зехтин, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте малко зехтин в тенджера и задушете нарязаните лук, морков и чесън.

Добавете картофите, нарязани на кубчета, и залейте с бульона. Оставете да ври 15 минути.

Добавете копривата и спанака, гответе още 5 минути.

Пасирайте супата до кремообразна консистенция и подправете със сол и черен пипер.

2. Освежаваща супа от тиквички и босилек

Лека и ароматна, тази супа е перфектна за пролетните дни.

Необходими продукти:

2 средни тиквички

1 глава лук

500 мл зеленчуков бульон

1 скилидка чесън

Шепа свеж босилек

1 с.л. зехтин

Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете лука и чесъна, задушете ги в зехтина.

Добавете нарязаните тиквички и залейте с бульона. Гответе около 15 минути.

Пасирайте супата и добавете нарязания босилек.

Пролетни салати: Свежи и засищащи

3. Хрупкава салата с репички, краставици и авокадо

Пролетни супи и салати за лекота и здраве

Необходими продукти:

5-6 репички

1 краставица

1 авокадо

Шепа свеж копър

1 с.л. зехтин

1 с.л. лимонов сок

Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете репичките, краставицата и авокадото.

Поръсете със зехтин, лимонов сок и подправете с копър.

Салата с ягоди, спанак и козе сирене

Пролетни супи и салати за лекота и здраве

Необходими продукти:

Шепа пресен спанак

5-6 ягоди

50 г козе сирене

Шепа орехи

1 с.л. балсамов оцет

1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Измийте спанака и го сложете в купа.

Нарежете ягодите и добавете натрошеното козе сирене и орехите.

Поръсете с балсамов оцет и зехтин.

Вижте още свежи идеи за пролет в чинията, както и погледнете тези пролетни сармички за пости.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен