Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Пролет в чинията: какво да сготвим с първите зеленчуци?

Пролет в чинията: какво да сготвим с първите зеленчуци?

Пролет в чиния
Снимка: Илиана Първанова

С настъпването на пролетта природата се пробужда, а с нея и нашето желание за свежи и леки ястия. Първите сезонни зеленчуци са не само вкусни, но и пълни с витамини и минерали, които ни помагат да се възстановим след зимата.

В тази статия ще ви предложим няколко вкусни идеи как да използвате младия спанак, коприва, репички, зелен лук, чесън и аспержи в кухнята.

Пролетна супа с коприва и картофи

Пролетна супа с коприва

Пролетната супа от коприва е истинска витаминна бомба и има лек, но засищащ вкус.

Необходими продукти:

1 купа млада коприва

2 средни картофа

1 глава лук

1 морков

1 скилидка чесън

1 литър зеленчуков бульон

Сол и черен пипер на вкус

Малко масло или зехтин

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете картофите, лука и моркова.

В тенджера загрейте малко масло и задушете зеленчуците за няколко минути.

Добавете бульона и оставете да къкри 15 минути.

Добавете копривата и гответе още 5 минути.

Пасирайте супата и подправете на вкус.

Пролетна салата с репички, зелен лук и яйце

Пролет в чинията: какво да сготвим с първите зеленчуци?

Лека и освежаваща салата, идеална за пролетен обяд.

Необходими продукти:

1 връзка репички

3 стръка зелен лук

2 твърдо сварени яйца

100 г кисело мляко

1 с.л. лимонов сок

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете репичките и лука на тънки кръгчета.

Нарежете яйцата на четвъртинки.

Смесете киселото мляко с лимоновия сок, сол и черен пипер.

Полейте зеленчуците с дресинга и разбъркайте.

Аспержи с пармезан и лимонов дресинг

Пролет в чинията: какво да сготвим с първите зеленчуци?

Лесно ястие, което подчертава свежия вкус на аспержите.

Необходими продукти:

1 връзка зелени аспержи

2 с.л. зехтин

1 с.л. лимонов сок

30 г настърган пармезан

Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200°C.

Подрежете твърдите краища на аспержите.

Подредете ги в тава, полейте със зехтин и лимонов сок, и подправете.

Печете 10 минути, след което поръсете с пармезан и върнете във фурната за още 2-3 минути.

Ориз с млад спанак и чесън

Пролетен обяд

Бързо и ароматно ястие е оризът със спанак, което може да бъде както гарнитура, така и основно.

Необходими продукти:

200 г ориз

1 купа млад спанак

2 скилидки чесън

2 с.л. зехтин

500 мл зеленчуков бульон

Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина и задушете чесъна за кратко.

Добавете измития ориз и разбъркайте.

Залейте с бульона и оставете да къкри, докато оризът омекне.

Малко преди края добавете спанака и разбъркайте.

Пролетните зеленчуци носят свежест и лекота в кухнята. Опитайте тези рецепти и се насладете на вкусните дарове на сезона!

Вижте още цветни идеи за пролетни сладкиши и пролетни десерти, които да завършат слънчевото кулинарно настроение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен