Навън е пролет и с нея идват и първите пресните зеленчуци и плодове. След дългите зимни дни с трапези от месни блюда и червени вина с нетърпение очакваме пролетните гозби, които да внесат разнообразие, свежест и радост за небцето.
На пазара вече се предлагат пресен лук, чесън, спанак, лапад, киселец, както и първите ягоди.
Разнообразието от свежи плодове и зеленчуци могат перфектно да се съчетаят в приготвянето на едно ухаещо на пролет обедно меню. А как ухае пролетта - ухае на зелено.
Пролетна салата
Логично един пролетен обяд е да започне с пролетна салата. Тя може да бъде традиционна - от зелената салата, репичките, пресния лук. Можете да комбинирате с царевица, авокадо, варени яйца, моцарела. Салатата може да съдържа ранно зеле, моркови, рукола и каперси. А за да бъде пролетната салата различна и още по-вкусна, може да се овкуси с пресни зелени подправки, които придават аромат на всеки дресинг. Такива са пресният магданоз, копър, босилек и джоджен.
И няколко по-нестандартни предложения за пролетни салати: от глухарчета с лук, от пресен чесън, от спаначени корени. Комбинирайки смело свежите пролетни изкушения можете да пригответе салата в собствен стил и вкус, а резултатът може да се окаже впечатляващ.
Супа за пролетен обяд
Следващото подред предложение естествено е пролетната супа. Тя е най-често е безмесна и бистра, без застройка, за да се усети. Копривата, лападът и спанакът са вариант за приготвяне на пролетна супа в комбинация със зелен лук и ориз. Много подходяща за сезона е супа от тиквички с пресни картофи и овкусена с копър. Друг вариант за пролетен обяд е кремсупата, при която зеленчуците се пасират, а комбинирането им е въпрос на личен избор. Особено подходящи и богати на витамини са магданозена супа, супа от лозови листа, картофена кремсупа с киселец, супа от лобода.
Основно ястие за пролетен обяд
Идеите за основно пролетно ястие също не са малко. Тук отново могат да се използват спанак и коприва във вид на огретен. Той се приготвя, като около 500 г спанак или коприва се задушават, изцеждат се и се посоляват. В съда, в който ще се приготвя ястието, се наливат две-три супени лъжици олио, нарязва се една връзка зелен лук и леко се задушва. Прибавят се зелениите и всичко отива във фурната, като се разбърка периодично. Прибавя се една чаена лъжичка червен пипер, след което ястието се залива със смес от три разбити яйца, малко брашно, 500 мл прясно мляко и пресен джоджен. Сместа се излива върху спанака и се оставя да се пече.
Лападът и спанакът могат да се приготвят с ориз и на фурна. Много вкусни и изкушаващи са задушените пресни картофи, овкусени с пресен копър и чесън. От пресни картофи и зелен лук се приготвя много лека и приятна картофена яхния.
Ето още няколко свежи предложения:
- капама от пресен лук;
- мусака със спанак;
- пюре от лапад и киселец;
- коприва със сирене;
- кюфтета от тиквички;
- сарми с лозови листа или листа от лапад;
- пресни картофи със пилешко и сметана;
- агнешко със зелении.
Лек десерт за пролетен обяд
За десерт, разбира се - ягоди, които са неустоимо апетитни, хапвайки ги свежи, но могат да се включат в рецепти за кремове, шарлоти, плодови тарти. От ягоди се приготвят безалкохолни и алкохолни напитки и коктейли.
Ревенът е малко познат у нас, но от него се приготвят много приятни сладкиши, като им придават лек кисел вкус.
Вижте още как да се детоксикирате през пролетта.
Коментари