Ако трябва да се посочи едно ястие, което покрива понятието универсално, то това са яйцата. Те засищат добре, приготвят се бързо във всякакви вариации и съдържат всички нужни за организма ни вещества - протеин, въглехидрати, мазнини и много от необходимите витамини. Затова яйцата са в челото на списъка със суперхраните.
Могат да се предложат безкрайно много рецепти с яйца, които да бъдат вкусен и бързо приготвен обяд. Всеки знае как се приготвят яйца на очи, яйца по панагюрски, омлет и известните бъркани яйца, с които започва кулинарното обучение още в детска възраст.
Могат да се предложат обаче редица вариации на тези известни рецепти, които придават друго измерение на познатото кулинарно изкушение. Ето няколко рецепти с яйца за обяд, с които никога няма да останете непохапнали добре.
Омлет с... каквото поискате
Омлетът с листни зеленчуци, омлет с чушка и бекон, омлет със сирене, омлет с грах...комбинациите са стотици и зависят само от вашите желания и налични продукти. Морски дарове и яйце обаче са интересна комбинация, която е любопитна като вкус за любителите на тези две толкова харесвани храни. В комбинация се получава нещо, което си струва да се пробва.
Необходими продукти за голяма порция:
8 яйца
½ пакет масло 125 грама или на вкус
Четвърт килограм скариди
1 кафена чаша прясно мляко
Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Яйцата се разбиват с подправките. Прибавя се прясното мляко към получената смес. Маслото се загрява и се изсипват яйцата, за да се изпържат. Тиганът се захлупва и се оставя да се задуши сместа за 2-3 минути, като омлетът не бива да се обръща. Когато вече е запържен отстрани, се изважда в голяма чиния. В мазнината, в която е правен омлетът, се слагат скаридите и се запържват съвсем леко. После се изсипват на купчина в средата на омлета. Краищата му се завиват навътре, така че скаридите да се окажат захлупени вътре.
Бъркани яйца по селски
Необходими продукти за 1 порция:
2-3 яйца
кубче масло
20 грама прясно мляко
2 картофа
¼ килограм гъби
1 лъжица консервиран грах
Връзка магданоз
Сол на вкус
Приготвяне:
Картофите се режат на кубчета и се изпържват. В същата мазнина се задушават гъбите и лъжицата грах. Яйцата се разбират с малко сол, омесват се с всички други съставки, разбъркват се и се пържат до готовност.
Екзотична салата с яйца
Необходими продукти:
150 грама листа на зелена салата
½ килограм домати
6 яйца
Авокадо - 2 броя
1 връзка босилек
За дресинга:
Около 20 грама зехтин
15-20 грама балсамов оцет
сол
Приготвяне:
Сваряват се яйцата, обелват се и се режат на кубчета. Зелената салата се накъсва (не се реже) и се добавя към яйцата. Доматите също се режат на кубчета и се прибавят към салатата, както и плодовете авокадо. Листата на босилека също се накъсват и прибавят. Салатата се овкусява с дресинга.
Коментари