С яйца можете да приготвите много интересни и вкусни ястия, салати и предястия. Благодарение на яйцата те са хранителни и ще се харесат на всеки ваш гост.
Необходими продукти: 700 грама аспержи, 500 грама зелен фасул, 3 яйца, 1 чаена лъжичка горчица, 2 супени лъжици оцет, 4 супени лъжици зехтин, сока на един лимон, сол, черен пипер.
Начин на приготвяне: Аспержите се почистват и се нарязват на парченца по 5 сантиметра. Слагат се в голяма тенджера, заливат се с вряща вода, добавя се лимоновият сок, посоляват се и се варят 5 минути.
Оставят се за още 15 минути на изключен котлон. Зеленият фасул се нарязва на парченца от по 5 сантиметра и се сварява за десетина минути, след което се отцежда в гевгир. Яйцата се сваряват за 7 минути. Заливат се със студена вода, обелват се и се разрязват на осем части.
Смесват се в купа за салата аспержите, фасулът и нарязаните яйца. В малка купичка се смесват зехтинът с оцета и горчицата, добавя се малко от водата, в която са се варили аспержите. Добавя се сол и черен пипер и с този дресинг се залива всичко.
Салатата от пъдпъдъчи яйца и скариди е изискано начало на вкусна вечеря.
Необходими продукти: 1 лимон, 300 грама чери домати, 1 зелена салата, 10 яйца от пъдпъдък, 3 скилидки чесън, 300 грама сварени и обелени скариди, сол и черен пипер, 3 супени лъжици зехтин.
Начин на приготвяне: В зехтина се запържва нарязания чесън, след това се добавят скаридите и черният пипер. Всичко се пържи 1 минута. Сваля се от огъня и се охлажда.
Нарязва се салатата на едри парчета, доматите и сварените яйца се разрязват на половинки. Всичко се смесва със скаридите с чесъна. Изтисква се сокът на 1 лимон, подправя се с малко зехтин, сол и черен пипер на вкус.
Яйцата в сос от червено вино ще изненадат приятно гостите ви.
Необходими продукти: 300 милилитра червено сухо вино, 1 супена лъжица сол, 1 морков, 1 глава лук, 4 зърна черен пипер, 3 картофа, 10 печурки, 2 чаени лъжички брашно, 2 супени лъжици масло, 2 супени лъжици олио, 3 супени лъжици оцет, 1 скилидка чесън, 100 грама тънко нарязан бекон, 4 яйца, 4 филии бял хляб.
Начин на приготвяне: Лукът, морковът и чесънът се нарязват на парченца. Виното се смесва със 100 милилитра вода и се кипва. Добавят се нарязаните зеленчуци и черният пипер на зърна.
Ври на силен огън, докато не се изпари течността наполовина. След това всичко се прецежда през сито, но виното не се изхвърля. Картофите се обелват и се нарязват на едри парчета. Гъбите се измиват. Беконът се нарязва на парченца от по 4 сантиметра.
В олиото се запържва беконът в масло, отцежда се от мазнината върху хартия. В тигана се слагат картофите и се пържат на среден огън около 6 минути. Добавят се гъбите и всичко се готви още 10 минути. В тигана се връща беконът, долива се от винения сос, похлупва се с капак и се сваля от огъня.
Маслото се намачква с вилица и се смесва с брашното, добавя се към винения сос. Всичко се слага на бавен огън и се кипва. Добавя се сол и се сваля от огъня.
Филийките се запържват от двете страни до златисто. В плитка тенджерка се кипва вода с оцет и се посолява обилно. Водата трябва леко да кипи и яйцата едно по едно се слагат в тенджерата.
Варят се по 4 минути и се вадят с решетъчна лъжица. Всяко яйце се слага върху филийка и се полива с винения сос. Сервира се с картофите и гъбите.
Коментари