Когато решите да готвите фазан, трябва предварително да се убедите, че е обработен добре. Препоръчително е 1-2 часа преди готвене да е накиснат в прясно мляко.
Предлагаме ви няколко идеи за приготвяне на фазан.
Печен фазан с плънка
Необходими продукти:
1бр. фазан, 200гр. дреболии, малка глава лук, 1 с.л. масло, 1 с.л. (непълна) ориз, 10 кестени, черен пипер, магданоз, 1 с.л. вино или бира, 1 чаша прясно мляко, сол
Начин на приготвяне:
Най-напред приготвяме плънката. Лукът се запържва, нарязан на дребно. Към него се прибавят дреболиите, предварително сварени и нарязани. Когато се позадушат, се добавят почистеният ориз, черният пипер, солта и кестените, които са предварително обелени, опечени или сварени в прясното мляко. Плънката се залива с 2 чаши вода. Когато водата се изпари, фазана се пълни с плънката. Той трябва да е предварително леко посолен, поръсен с черен пипер и намазан с масло отвътре. Птицата се зашива и пече в умерена фурна, като от време на време се маже с виното и маслото.
Маринован фазан
Необходими продукти:
1 бр. фазан, 100 мл. олио, 2 ч.л. бял винен оцет, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. лук, настърган, 100 мл. сухо бяло вино, 2 ч.л. Уорчестър сос, 1 ч.л. Табаско (или друг подобен лютив сос), сол, черен пипер, чесън
Начин на приготвяне:
Фазана се разфасова на отделни късове месо. Парчетата се мариноват в смес от всички изброени продукти от 3 часа до едно денонощие. През това време трябва да се обърнат 2-3 пъти. Ако фазана не е млад, може да се задуши в марината за около 30 мин. След като преседят, парчетата се вадят от марината и се разполагат на скарата на около 3-5 см. над жарта. Докато се пекат, трябва често да се мажат с четка с марината, в която са стояли.
Месото може също така да се изпече във фурна с марината под фолио.
Фазан в лимоново-сметанов сос
Необходими продукти:
1 бр. млад фазан, 50 гр. масло, 1 глава кромид лук, 200 гр. сметана, 1 ч.л. (5 мл.) лимонов сок, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Добре почистения фазан се осолява и поръсва с черен пипер отвън, а в него се поставя парче масло. Половината от останалото масло се разтапя в огнеупорен съд, добавя се срязаната на две глава лук, слага се и фазана с гърдите надолу. Отгоре се полива със сгорещено масло и се пече половин час на слаба фурна. След това фазана се обръща, залива се със сметаната и се пече до омекване. От време на време птицата се залива със соса. Лукът се изважда и към соса се прибавя лимоновият сок.
Приятен апетит!
Коментари