Червеното цвекло е много интересен на вкус зеленчук – може да се приготвя като гозба, да се добавя към други ястия, сосове, супи. От него се получават и много добри салати. Друго приложение е това в целебната народна медицина – помага за много видове болежки и се използва доста често.
Този наситен червен кореноплоден зеленчук е много полезен, ако страдате от анемия, подобрява паметта, успешно изчиства токсините от организма. Но нека да разгледаме кулинарните му качества. Ето и едно страхотно предложение за салата:
Салата от червено цвекло и хрян
Необходими продукти: червено цвекло, сол, оцет, олио, майонеза и хрян
Начин на приготвяне: Сварявате цвеклото в тенджера, най-добре ако е под налягане. В случай, че не разполагате с такава ще се получи и в обикновена, но ще ви отнеме повечко време. След като е сварено, започнете да го белите – ще се обели изключително лесно. После го нарежете, както сметнете за добре – може на филии, на ленти, на кубчета.
Смесвате заедно с подправки – майонезата да е 1 с.л, може и по-малко. Целта й е да омекоти вкуса на цвеклото. Оцетът трябва да бъде само няколко капки, а от хряна сложете 1 – 2 щипки, тъй като е доста ароматна подправка. Сервирайте охладена салатата. Можете да сложите към нея и един два сварени картофа, нарязани по същия начин като цвеклото.
Крем супа от червено цвекло и мляко
Необходими продукти: глава червено цвекло, глава лук, 2 моркова, 1–2 бр. картофи , 200 мл. прясно мляко, масло
Начин на приготвяне: Почиствате и измивате цвеклото, след което го слагате да се свари. В отделна тенджера сварявате останалите зеленчуци – добавете щипка сол към водата. След като се сварят извадете зеленчуците и цвеклото и ги пасирайте заедно, постепенно добавете бульона, в който се вариха морковите, картофите и лука. Слагате на котлона и разбърквайки постоянно, добавяте чашата мляко, както и маслото. Супата е готова след 10 минути на котлона.
Пълнено цвекло с круша
Необходими продукти: цвекло, 2 бр. домати, хрян, круша, кисело мляко, сол, олио
Начин на приготвяне: Обелете и измийте цвеклото, след което премахвате сърцевината. Обелете доматите и нарежете на ситно, добавете щипка хрян и ситно нарязаната или настъргана круша, малко сол – напълнете цвеклото с тази смес. Печете в умерена фурна и сервирайте с кисело мляко.
Коментари