Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Кулинарни идеи с червено цвекло през зимата

Кулинарни идеи с червено цвекло през зимата

зимна рецепта с цвекло

Червеното цвекло е от онези кореноплодни зеленчуци, които за съжаление не са правилно оценени. Дали заради екстравагантния му цвят или характерен дъх на земя при неправилна кулинарна обработка, малцина са онези, които го консумират. И съответно са от губещата страна.

Поради необичайния си състав, червеното цвекло се използва за лечението на редица заболявания. Още в Древен Рим се е прилагало при запек и висока температура, като римляните са смятали и че ако мъж и жена хапнат хапка от едно и също цвекло, те взаимно ще се влюбят. Днес се знае, че то е полезно за детоксикация, за пречистване на кръвта, помага при разширени вени, анемия, подагра и дори рак. Особено полезно е за жените в менопауза.

Червеното цвекло присъства неизменно на руската трапеза. Макар то да се появява из земите на русите още през 10-11 в., през 16-17 в. става толкова популярно, че руснаците започват да го възприемат като местно.

Ето защо и голяма част от кулинарните ни идеи с червено цвекло са именно руски. Но в крайна сметка нищо не ни пречи да черпим кулинарни идеи откъдето ни хрумне, нали така? А и цвеклото обичайно се консумира през зимния сезон. Кулинарни идеи с червено цвекло през зимата:

Класически борш

Боршът е супа, за чийто произход се сочи Украйна, но е разпространена навсякъде из Източна Европа. Задължително е да се приготвя от телешки бульон от кости и месо, моркови, лук и зеле. Естествено и червено цвекло. В някои държави се прибавят и картофи. Обичайно се сервира горещ заедно с лъжица сметана.

Класическа салата Винегрет

Руска салата, която се приготвя от предварително сварено червено цвекло, грах, картофи, моркови и кисели краставички. Продуктите се нарязват на кубчета и се заливат със сос Винегрет, който се приготвя от олио, оцет, сол и захар. Французите добавят и горчица към него. В някои рецепти може да се добави и нарязана на кубчета ябълка

Свежа салата от цвекло, ябълка и морков

свежа салата с цвекло
Снимка: Теодора Мещерова

Свареното цвекло се настъргва на едро ренде и към него се добавят настърган морков и обелена зелена ябълка. Всичко се подправя със зехтин, сол и лимонов сок. Можете да прибавите и шепа ядки или пък да обогатите вкусово салатата и с настърган корен от целина.

Разядка с цвекло

Свареното цвекло се настъргва и се смесва с настърган кашкавал и майонеза. Добавя се малко копър и ситно нарязана скилидка чесън и се подправя на сол. След като всички съставки се разбъркат, можете да поръсите с едро смлени орехови ядки.

Ароматно печено цвекло

Цвеклото се нарязва на кубчета и се подправя със сол, черен пипер, зехтин и балсамов оцет. Добавят се няколко едро нарязани глави чесън, поръсва се с прясна мащерка и малко масло и се пече до пълна готовност.

Задушено цвекло със сметана

Поредната руска рецепта, за която трябва да нарежете на тънки ивички червено цвекло, моркови и корен от магданоз, които да напръскате с лимонов сок и да задушите за около 40 минути в масло и вода при периодично разбъркване. Отделно запържете в тиган малко брашно заедно с масло и добавете сметана, сол и захар на вкус. С така приготвения сос се заливат вече задушените зеленчуци.

Баница с листа от цвекло

Не си мислете, че листата от цвекло не се използват за кулинарни цели. Можете да ги използвате за направата на обикновена баница със сирене и яйца, като за целта те се използват както сурови, така и предварително задушени. А готова баница можете да хапвате както за закуска, така и за обяд и вечеря.

Вижте и някои идеи за:

- салати с цвекло;

- сандвичи с цвекло;

- риба с цвекло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest