Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»За какво да използваме листата от цвекло?

За какво да използваме листата от цвекло?

редакция:
За какво да използваме листата от цвекло?

Грудките на цвеклото, заедно с листата, принадлежат към семейството на сладките треви. Там те попадат заедно с други зелении като спанак, къдравото зеле, бялата лобода и други диворастящи, всички включени към тъмните зеленолистни зеленчуци.

Тъй като расте бързо и се справя добре с ниските температури, отглеждането на цвеклото започва още преди 2000 години, най-напред в района на Средиземно море. Вавилонците го култивират през VІІІ век, а в Китай около 850 години след новата ера то вече е позната култура.

Грудката е това, което представлява основен интерес от кулинарна гледна точка, макар че римляните най-напред използвали за храна само листата, а плода оставяли за медицински цели. Днес листата също се консумират, най-вече за салати и гарнитури. От тях става и добър зеленчуков бульон. Най-добре да се консумират до 2-3 дни, след като са прибрани в хладилника.

Какви са ползите за здравето от листата на цвеклото?

Сарми с листа от цвекло

От тях организмът може да получи много полезни хранителни вещества. Протеини и фибри се набавят в добри количества от салата или супа от листа от цвекло, но също така фосфор и цинк. Антиоксидантите са в добър запас в тези листенца, а също витамини - В6, А, С, К. Микроелементи - магнезий, калий, мед, манган, бета каротин. Добрата новина е, че мазнините са малко, както и вредния холестерол. Листата имат по-висока хранителна стойност от грудките, а желязото в тях е в отлични стойности. В зелената част на зеленчука се откриват ползи за целия организъм, а заедно това те предлагат отлични ястия за трапезата.

За какво да се използват листата от цвеклото?

Зелените листа от цвекло може да се използват в кулинарията обработени или пресни на салата. Друг начин за извличане на хранителни вещества от тях е като се изцеди сок.

Кулинарни идеи с листата на цвеклото

Салата с листа от цвекло

Стандартната зелена салата може да се разнообрази, като се накъсат листата на цвеклото без жилките, поръсят се със зехтин и лимонов сок и се добавят орехи, сирене или варено пилешко месо според вкуса.

Супата от листата на цвеклото се приготвя по същата рецепта, както се готви супа от коприва или спаначена супа.

Задушени листа от цвекло или спанак на пара, нарязани на ситно, поръсени със зехтин и соев сос могат да се намажат на филия като вегетарианска закуска.

Листата на цвеклото правят отличен тандем с яйца. Може да се приготви омлет със зеленолистния зеленчук или киш от листата на цвеклото за вечеря.

Отново задушени, тъмнозелените листа са красива цветна плънка в лазанята, а могат да се сервират и с морските дарове.

Зеленият шейк от листата на цвеклото с избран плод и вода ще внесе свежест през лятото.

Правилно подбраните храни са и отлично лекарство и в това е огромното им значение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest