Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За какво е полезно червеното цвекло

За какво е полезно червеното цвекло

За какво е полезно червеното цвекло

Преди 275 години немският химик Маркграф открива как се произвежда захар от цвекло. Днес 20 % от произвежданата захар в световен мащаб се прави от цвекло. Но тук ще поговорим за неговия вкусен и полезен брат - червеното цвекло. Той е един наистина от най-здравословните зеленчуци, за които можем да се сетим.

Свойствата на червеното цвекло се дължат на изключително богатия му състав. Червеното цвекло е пълно с витамини от група В, а освен това съдържа желязо, мед, магнезий, калций, фибрите са в отлични дози и така зеленчукът осигурява истински прилив на полезни вещества на тялото.

На кои здравословни ползи можем да разчитаме от червеното цвекло

Цвеклото съдържа нитрати от естествен произход, които в процеса на храносмилане се превръщат в нитрична киселина. Тя отпуска кръвоносните съдове, благоприятства кръвния поток и така понижава кръвното налягане. Сокът от червено цвекло традиционно се препоръчва на намаляване на високо кръвно.

Този зеленчук се отличава с ярък червено-лилав цвят. Той се дължи на съдържанието на беталаин в него - фитонутриент с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Той изпълнява превантивна роля срещу рак на панкреаса, гърдата и простатата.

Беталаинът е много добро детокс средство, прочиства токсините, като извежда вредните вещества от организма, прочиствайки черния дроб и кръвта. Манганът в цвеклото укрепва имунитета и подпомага работата на черния дроб и бъбреците.

Сок от червено цвекло

Противовъзпалителните качества на червеното цвекло са също причина да се консумира заради полезните му свойства. То защитава клетките от антиоксидантния стрес, премахва възпаленията.

Фибрите в цвеклото имат роля на регулатор на ензимите с антиоксидантни свойства и на тези на белите кръвни клетки, които се борят с чужди болестотворни клетки.

Естествените нитрати в цвеклото засилват издръжливостта на тялото и затова зеленчукът е подходящ за активно трениращите. Тъй като във вид на зеленчук са нужни големи количества, за тази цел е подходящ сокът от цвекло.

Сред ползите на червеното цвекло се грижи и за здравето на очите, тъй като съдържа много повече желязо от спанака, както и лутеин и бета каротен. Коктейлът от полезни съставки работи в полза на зрението, намалява опасността от дегенерация на макулата и заболявания на ретината в напреднала възраст.

Полезни са всички части на този зеленчук - както подземната грудка, така и надземната част - листата на цвеклото. Те са полезни за доставянето на много витамини и минерали на организма, а също така и с хранителната си стойност - на салати с червено цвекло и како добавка в различни ястия и предястия с цвекло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest