Сокът от червено цвекло не е особено популярен и почти не присъства на трапезата ни, но се оказва, че е изключително полезен за здравето.
Сокът от червено цвекло може да помогне на възрастните хора да водят по-активен живот. Ново изследване показва, че хората, които консумират от този зеленчук, се нуждаят от по-малко енергия, за да практикуват двигателна активност с ниска интензивност.
Специалисти установили, че сокът от червено цвекло позволява на възрастните да изпълняват задачи, които иначе трудно биха свършили. Алената напитка разширява кръвоносните съдове и намалява количеството кислород, необходимо на мускулите по време на физическа дейност.
Най-често с напредването на възрастта или при сърдечно-съдово заболяване количеството кислород, достигащо до мускулите при натоварване, рязко намалява.
Червеното цвекло дължи цвета си на багрилни вещества от групата на антоцианите. Смята се, че зеленчукът е произлязъл от Средиземноморието.
Червеното цвекло може да откриете на пазара почти през цялата година. Освен че е полезно за здравето, то е диетично. В 100 грама се съдържат само 44 калории.
Червеното цвекло ускорява процесите на обмяната на веществата в човешкия организъм, стимулирайки усвояването на хранителните вещества и ускорявайки изхвърлянето на токсините.
В червеното цвекло се съдържа целулоза, ябълчена, лимонена и други киселини. Те усилват чревната перисталтика, като по този начин съдействат за разграждането и усвояването на белтъчините и стимулират дейността на черния дроб.
Ето защо, ако страдате от хроничен запек, смущения в храносмилането и чернодробни заболявания, се препоръчва консумацията на 100-150 грама дневно варено цвекло. Приема се на гладно.
Сокът от цвекло, смесен с равни количества сок от моркови, ряпа и лимон помага при анемия. Ако към него се добави чаена лъжичка мед, се превръща в ефикасно средство против високо кръвно.
Коментари