За консумация използваме корена от цвеклото, който е със силно червен цвят. Консумира се в сиров вид, под формата на салата или се пие като прясно изцеден сок /фреш/.
Можем да го видим и в комбинация със задушени зеленчуци или в туршии. В някой страни е много популярно и под формата на супа. Малко е известно, че листата на червеното цвекло също са годни за консумация, те могат да се приготвят на пара или да се сварят, като по вкус са близки до спанака.
В 100 г сурово червено цвекло се съдържат: енергия 180 kJ, Въглехидрати 9.56 г, захар 6.76 г., диетични влакна 2.8 г, мазнини 17 г, протеин 1.61 г, калций 16 мг, желязо 80 мг, магнезий 23 мг, фосфор 40 мг, калий 325 мг, цинк 35 мг.
Всеизвестно е, че червеното цвекло носи много ползи за здравето и организма на човек. Въпреки това в България не е много популярно. Но трябва да се знае, че помага при редица болести и заболявания.
Препоръчва се при анемия, атеросклероза, високо кръвно налягане. Препоръчва се и при запек - благоприятства за регулирането на чревните движения, а редовната му употреба помага при хроничен запек.
Комбинацията на сок от червено цвекло и лайм повишава ефективността при лечение на черен дроб и жлъчка.
Коментари