Повечето хора ядат само корена от цвеклото, като не знаят, че неговите листа са не по-малко полезни. Най-често те се въвеждат в диетата на пасищните животни, но ако имате определени познания и подходящи рецепти с цвекло, ще можете да готвите здравословна и вкусна храна с полезните листа от цвекло.
Защо използването на зелените части на цвекло е полезно и наистина ли си струва да обърнете внимание на тази част от кореноплодната култура, нека се опитаме да разберем.
Листата от цвекло са тачени и от нашите предци, от които могат да бъдат заимствани много рецепти за приготвянето им. Добавянето им към диетата помага да се поддържа здравето в продължение на много години, което до голяма степен се дължи на наличието на аскорбинова киселина (бори се с депресията и укрепва крехките капиляри), както и фолиева киселина (активира мозъка и нервната система).
Листата от цвекло изобилстват от полезни компоненти, а редовната им консумация може да даде мощен детокс на различни органи в тялото ни. Сред полезните вещества на листата от цвекло си струва да се откроят такива компоненти като:
- Витамините от група В - В1, В2, В6, В9 - отговарят за метаболизма и са необходими за нормалното функциониране на нервната система, укрепването на имунитета, оптималното функциониране на сърцето и други вътрешни органи;
- Витамин А (има го много в листата от цвекло) - той е отговорен за навременното подмладяване на кожните клетки, зрителната острота и гладкото функциониране на храносмилателната система;
- Витамин РР (никотинова киселина) - участва пряко в окислително-възстановителните процеси, необходими за метаболизма на мазнините, а също така предотвратява натрупването на холестерол в кръвта и подобрява метаболизма;
- Минерали - магнезий, желязо, алуминий, мед, калций, хлор и много други макро- и микроелементи, необходими за нормалното функциониране на организма. Флавоноидите са вещества, които имат противовъзпалително действие, прочистват организма от вредни съединения и подобряват метаболизма.
- Органични киселини, каротеноиди и аминокиселини също подсилват организма.
Фолиевата киселина заема много важно място в диетата на бременната жена, тъй като помага да се избегнат проблеми с вътреутробното развитие на плода. Каротеноидите имат положителен ефект върху зрението на човека и са добро профилактично средство против рак, по-специално рак на белия дроб, и намаляват риска от коронарна болест на сърцето.
Холин (Витамин В4) - има благоприятен ефект върху състоянието на черния дроб и предотвратява мастната му дегенерация.
Пектиновите вещества инхибират активността на вредните чревни бактерии, което влияе положително на метаболизма, а редовната употреба на такива билки ще ви предпази от атеросклероза.
Редовната употреба на листа от цвекло като храна помага за цялостното здраве на организма, а именно:
- нормализиране на храносмилането (листата на цвеклото, подобно на корена, имат леко слабително действие и помагат за прочистване на червата от токсини и други вредни съединения);
- регулиране на метаболизма (метаболизмът на мазнините се ускорява, производството на храносмилателни сокове и ензими се стимулира);
- подмладяване на клетки и тъкани (полезните компоненти на листата от цвекло допринасят за образуването на нови клетки, стимулират растежа и развитието на тъканите, като по този начин забавят стареенето на органите);
- подобряване на сърдечната функция (високото съдържание на витамини, особено В9, повлиява благоприятно състоянието на кръвоносните съдове и допринася за изчезването на кръвни съсиреци и холестеролни плаки).
Коментари