Швейцарското цвекло е растение, недотам популярно у нас. То се използва като познатите ни зеле, спанак, зелена салата и коприва.
Швейцарското цвекло има ярко накъдрение зелени листа със сочни жилки. Вкусът им е подобен на този на спанака и селърито. За разлика от останалите сезонни зеленчуци обаче, швейцарско цвекло може да се открие почти през всички месеци.
В швейцарското цвекло, както и във всяка друга зелена храна, се открива букет от полезни вещества. Те са в перфектен синхрон. Водоразтворимите витамини взимат превес, в комбинация с влакна и целулоза.
Минерали също не липсват – във вкусното цвекло има богато разнообразие от селен, калций, желязо, натрий, магнезий и цинк. Всички тези качества подобряват храносмилането и перисталтиката. Приемът на швейцарско цвекло има детоксикиращ ефект, подобрява зрението и костната система.
Швейцарското цвекло е храна, богата на вкусови качества. Консумира се в прясно и обработено състояние. Освен в салати и леки летни манджи, зеленчукът се комбинира прекрасно и с всякакви зимни храни, както и с пилешко и пуешко месо. Изобщо зелените листни части могат да се използват в редица предястия и основни ястия. Сотира се най-добре със зехтин и чесън. Единственото, което изисква преди употреба, е перфектно измиване.
Използваемите листни части от швейцарското цвекло трябва да са ярко зелени и сочни. По тях не трябва да има петна. Съхраняват се най-добре в хладилника, където могат да оцелеят до седмица след прибирането. За да се изчистят от всички нечистотии е добре преди употреба да се оставят за около 5 минути накиснати във вода.
Нарязването става, като дръжката се премахва до нивото на листото. Подготвените листа се третират като тези на спанака. Важно е да се отбележи, че при приготвянето на швейцарско цвекло не трябва да се използват алуминиеви съдове. При контакт с тях листата губят цвета си.
Коментари