Артишокът е познат повече в неговата кулинарна употреба и в рецептите на готвачите. Листата на този зеленчук обаче имат и други полезни свойства, които са намерили своето приложение в народната медицина. Те играят роля на лечебно и превантивно средство при редица заболявания.
Това им приложение се дължи на активната съставка в тях, наречена цинарин. Това силно действащо вещество не се открива в нито един друг плод или зеленчук, което прави артишокът ценен в лечебната практика, основаваща се на народни средства.
Цинаринът има силно антисклеротично действие, заради което е ефикасен при хепатити, чернодробни и жлъчни заболявания, атеросклероза. Ползват го и при алергии и екземи. Цинаринът от артишока го прави лек при подагра, артрит, висок холестерол и наднормено тегло. Тези разнородни ползи се дължат на силното му антиоксидантно действие.
За какво са полезни листа от артишок
- Листата от артишок са полезни за прочистване на черния дроб от токсини, за елиминиране на стеатозни натрупвания, за премахване на възпаления на черния дроб. При натрупване на тежки метали в тялото също действат прочистващо, ползвани под формата на запарка;
- При наднормено тегло и безалкохолно мастно чернодробно заболяване приемането на екстракт от листа на артишок ежедневно в продължение на два месеца се препоръчва, за да намали чернодробното възпаление и да предизвика по-малко отлагане на мазнини.
Учените смятат, че определени антиоксиданти, намиращи се в артишока – цинарин и силимарин, са отчасти отговорни за тази полза;
- Екстрактът от листата на артишока може да помогне на хора с високо кръвно налягане. Проучване с такива пациенти е установило, че консумацията на екстракт от листа на артишок ежедневно в продължение на 12 седмици намалява диастолното и систолното кръвно налягане;
- Артишокът е чудесен източник на фибри, поддържащи храносмилателния тракт в добра кондиция, като произвеждат специална бактерия;
- Съдържащият се инулин прави екстрактът от листа на артишок истински ценен пребиотик. Освен това той премахва неприятни състояния, като подуване, гадене и киселини, благодарение на цинарина. Стимулира и производството на жлъчен сок, ускорявайки работата на цялата храносмилателна система;
- Антимикробните свойства, скрити в листата на артишока, го правят идеален вариант за средство за превенция срещу неприятни заболявания на важни органи, на първо място черния дроб.
Ако ви се ще и да сготвите правилно артишок, то вижте тези предложения за печен артишок.
Най-важното предимство на зарзавата е това да разберете как се отслабва с артишок.
Коментари