Gotvach.bg»Статии»Диети»Отслабване с артишок

Отслабване с артишок

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Артишоци

Артишокът е един от най-полезните зеленчуци за хората, които искат да се разделят с излишните килограми. Този зеленчук е известен с това, че почти няма калории – около 60 калории на един брой, освен това не съдържа мазнини и има богато съдържание на целулоза.

Колкото и артишок да изядете, това няма да се отрази зле на организма ви, а дори ще свали и нивото на вредния холестерол в кръвта ви. Въпреки че след почистването на зеленчука от него остава доста малко, той засища.

Все пак трябва да знаете, че ако консумирате артишока с много разтопено масло и мазни сосове, това няма да се отрази добре на желанието ви да отслабнете.

Можете да консумирате артишока на пара, сварен, печен и дори суров – както и да го ядете, той ще ви помогне да се вталите. Освежете салатите си със суров или сварен артишок.

Закуската на аристократите е ястие, което е известно с това, че спомага за отслабването, и съдържа така полезния за тази цел артишок. За целта ви трябва 1 чаена чаша кафяв ориз, 3 сварени артишока, 1 малка глава лук, половин чаена лъжичка риган, 1 скилидка чесън, 6 маслини без костилки, сол и черен пипер на вкус.

Най-добре става това ястие на пара, тогава е и най-диетично. В уреда за приготвяне на ястия на пара изсипете ориза и налейте вода според инструкцията на вашия уред.

Нарежете на ситно артишоците, лука и маслините, нарежете и начукайте чесъна. Добавете зеленчуците и подправките към ориза, добре разбъркайте и варете до готовност.

Ако искате да отслабнете, заменете вечерята си в продължение на четири дни с ястието артишок на скара. Необходими са ви три артишока със стъблата, 1 чаена лъжичка зехтин, 1 скилидка чесън, сока на 1 лимон, сол, черен пипер, магданоз.

Зеленчуците се измиват и се разрязват надълго заедно със стъблото. Напръскват се с лимонов сок и се пекат десетина минути на скарата. Артишокът е готов, когато върхът на ножа свободно влиза в меката част.

Изчиства се дъното на зеленчука от твърдите листа, подправя се на вкус и се поръсва с магданоз. Може да се поръси и с нарязан на ситно чесън, който е намачкан малко преди поръсването.

Научи също за какво са полезни листата от артишок и разгледай нашите страхотни рецепти за артишок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
петранка
петранка
Артишокът е нискокалоричен,но не се препоръчва при в бъбреците.
21.02.2012 19:59
1
Покажи всички подкоментари