Днешният ритъм на живот не позволява на съвременния човек да се храни навреме и да употребява полезна и здравословна храна. Това създава подходящи условия за развитие на стомашно-чревни заболявания. Най-опасното е проникването в стомаха на Helicobacter pylori, която причинява болестта Helicobacteriosis.
Медицинската статистика показва, че почти 68 процента от населението е запазено с инфекцията. Лечението на това заболяване е дълго и трудно, включва лечебна терапия, диета и корекция на режима на хранене.
Активността на микроорганизма Хеликобактер причинява възпаление на стомашната лигавица. Ако консумирате храна, която я дразни, лечението би било неефективно, а здравето на пациента се влошава.
Основни принципи на хранене при Хеликобактер пилори
- Премахнете от храненето си компоненти, които дразнят лигавицата на стомаха, както и сладкиши (които бактерията много харесва);
- Смилайте добре храната, яжте бавно;
- Пийте най-малко 2 литра вода на ден;
- Яжте често (най-малко 5-6 пъти на ден) на малки дажби;
- Пазете диета най-малко един месец;
- Ястията се сервират в топъл вид, забранено е топла и студена храна едновременно;
- Храната се приготвя в настърган (пасиран) вид;
- След храненето пациентът няма чувство за пълнота, тежест и подуване. Но ако такива чувства са налице, дажбата се намалява.
Спазвайки тези правила за хранене се повишава ефективността от лекарственото действие върху хеликобактер пилори, а периодът на оздравяване намалява.
Забранени храни при хеликобактериоза
- тлъсто месо и риба;
- животински мазнини;
- всякакви видове гъби;
- пикантни и солени ястия, колбаси /особено пушени/;
- консервирани храни;
- черен хляб;
- сладолед;
- алкохолни и газирани напитки;
- репички;
- боб;
- аспержи;
- пушено сирене;
- плодовете с дебела ципа, грозде, праскови и череши.
Позволени храни
- яйца /кокоши и пъдпъдъчи/, но само варени;
- зеленчукови супи и супи на млечна основа, месните супи без мазни бульони;
- мляко, кефир и кисело мляко;
- немазно пилешко и заешко, риба;
- моркови, картофи, тиквички, тиква само задушени, печени и варени;
- добавяйте към менюто си броколи, то съдържа много сулфорафан. Това органично съединение добре се съчетава с разни схеми на лечение срещу Хеликобактер Пилори;
- растителни масла;
- макаронени изделия, каши;
- от плодовете ягоди, малини.
Примерно меню при Хеликобактер Пилори
- Първо хранене: 1-2 варени яйца или омлет на пара, парче сух бял хляб, зелен чай или плодов некисел сок;
- Първа закуска: прясна извара не кисела, шипков чай;
- Обяд; вегетарианска картофена супа, варени моркови, месо печено или варено от позволените, ошав от сушени ябълки;
- Втора закуска: плодово желе или банан, компот или 2 меки сушини кайсии;
- Вечеря: котлети на пара приготвени, каша от елда, плодова салата, чай с мед;
- Преди лягане: чаша мляко.
Диетата, предписана при лечение на Хеликобактер Пилори за кратък период от време ще подобри здравето на пациента. Стомахът по-добре ще усвоява храната, ще се премахне тежестта, болката и подуването ще изчезнат.
Лечебната терапия и правилното хранене дават положителни резултати, а пациентът бързо се възстановява. Освен това, ако сте имали излишни килограми - те се губят.
Виж също кои са забранените храни при хеликобактер пилори, как се лекува хеликобактер пилори и как с народни средства да се справим с хеликобактер пилори.
Коментари