За поддържането на здравето на организма е необходимо снабдяването с кръв на всички органи и системи да се извършва без проблеми, за да им се доставят всички необходими хранителни вещества и кислород. При такива нарушения се натрупват здравословни проблеми, а един от най-често срещаните е атеросклерозата. Ето какво представлява тя и как може човек да се предпази.
Същност и причини за атеросклероза
Нарушената обмяна на липидите засяга артериите и вените, в тях се натрупва холестерол по външните стени. Всички натрупвания са под формата на шлаки, те с времето нарастват, а съединителната тъкан намалява. Това води до деформиране на стените на кръвоносните съдове, до тяхното стесняване, те се затварят в един момент и напълно спират движението на кръвния поток.
Резултатът е сърдечно-съдов проблем. Най-често става въпрос за атеросклероза. Тя е сериозно хронично заболяване, което може да доведе дори до смъртен изход.
Причините за възникването на болестта очевидно се коренят в натрупването на огромно количество холестерол, заради което кръвният поток не тече правилно и може да се образува съсирек, който да тръгне по пътя на кръвта като тромб, предизвиквайки инсулт или инфаркт.
За запушването на артериите има няколко ключови причини, като най-важните от тях са високото кръвно налягане, затлъстяването, заседналият начин на живот, тютюнопушенето, генетични причини, заболявания като диабета и непълноценното хранене. Затова хранителната диета се оказва важен фактор за профилактика и лечение на заболяването.
Основни принципи на хранителния режим при атеросклероза
Лошата новина е, че атеросклерозата е хронично заболяване, което означава, че не се лекува. Може обаче да се забави темпа на прогрес на болестта с помощта на диета. Най-важните правила на диетата при атеросклероза са следните:
Без животински продукти
Първата стъпка към правилен хранителен режим е ограничаване на месните и млечните храни и постепенен отказ от консумацията им. Млякото може да бъде приемано, но трябва да е нискомаслено, от месата само постите са допустими.
Нуждата от прием на риба
Рибата е силно препоръчителна храна при диета за атеросклероза, защото съдържа вещества, които регулират холестериновия обмен. Скумрията е най-добрата сред тях, но също и други морски риби.
Ролята на пресните сокове
Препоръката на диетата включва нужда от консумация на прясно изцедени сокове. За прочистване на съдовете най-добри са соковете от спанак, цвекло, моркови, целина, магданоз, касис и лимоновите сокове.
Изключване на кафето и черния чай
Тези напитки не бива да се употребяват, или поне трябва силно да се ограничат, за да не затлачват кръвоносните съдове като кофеинът да възпрепятства кръвния поток. Ако се съчетаят с тренировки, резултатът ще е още по-добър.
Храни, които трябва да присъстват във всекидневното меню
Храните, ускоряващи елиминирането на холестестерола, са първите задължителни продукти в дневното меню. Продуктите, съдържащи полезните мазнини, като омега-3, също трябва да се консумират всекидневно, както и тези с фибри и антиоксиданти.
Авокадо
Този екзотичен гост на трапезата е богат на ненаситени мастни киселини, наред с това, че съдържа много витамини и минерали. Авокадото има роля в съкращаването и релаксацията на артериите, като им осигурява нужната еластичност и ги предпазва от ригидност. То засища добре и подпомага регулирането на теглото.
Варива
Препоръчва се 3-4 пъти в седмицата в менюто да има варива, защото те намаляват количеството на мазнините в кръвта. Освен това съдържат фибри, елиминиращи холестерола. Предотвратяват и неговото натрупване.
Домати
Ликопенът в доматите е отличен антиоксидант, снижаващ риска от сърдечно - съдов удар. Тъй като ликопенът е мастноразтворим, най-добре да се консумира домат винаги със зехтин.
Чесън
Чесънът има защитно действие на здравето на сърцето, защото пречи на натрупването на мазнини в кръвта и образуването на плаки.
Зеленолистни зеленчуци
Зеленолистните зеленчуци са отличен източник на витамини, минерали и фибри. В тях има много лутеин, който е важен за съдовото здраве и се явява превенция за атеросклерозата.
Лук
Този зеленчук е сред храните с най-силно изявени ползи за здравето на съдовете заради съдържанието на антиоксиданти и серни съединения. Те намаляват холестерола и риска от сърдечен удар.
Орехи
Орехът е силно калорична ядка, но въпреки това са ценни заради хранителните вещества за сърцето, които съдържат. Моно и полиненаситените мастни киселини в тях поддържат вътрешния слой на съдовите стени.
Куркума
Подправката е ценна заради полифенолите с противовъзпалително действие, пазещи сърцето и съдовете.
Семена от чия
Антиоксидантите в състава им поддържат артериалното здраве. Омега-3 пък понижават възпалението в организма.
Горски плодове
С най-големи ползи са ягодите, боровинките, къпините и малините. Горските плодове намаляват възпаленията и подобряват окисляването. Те са отлична профилактика срещу повишен холестерол, кръвно налягане и високи нива на кръвна захар.
Контрол на холестерола при атеросклероза
Контролът на холестерола е ключов момент в профилактиката и лечението на атеросклерозата. Поддържането на нормални нива на холестерол зависи от веществото фитостин, поддържащо нормалната концентрация на холестерола в кръвта. Съдържа се в червения ориз.
Витамин Д3 участва в метаболизма на протеините, аминокиселините и мазнините. Допринася за контрола на липопротеините в кръвта и понижаване на холестерола. Ядковите млека, мазните риби и сьомгата са добри източници на витамин Д3.
Ресвератролът е естествен полифенол с антиоксидантно, антимикробно и противовъзпалително действие с важна роля в процесите, които текат при атеросклероза. Той се съдържа във виното, фъстъците, черният шоколад, малините, боровинките и черниците, както и в червеното грозде.
Най-опасните и вредни храни при атеросклероза
По време на лечението с медикаменти диетата следва да бъде максимално строга. Тогава от нея трябва да се изключат захарта; червените меса като говеждо, свинско, агнешко; субпродукти като бъбреците, сърцето, черния дроб и мозъка; пушените храни; тлъстите видове риба; млечните храни с висока масленост; зърнените продукти с висок гликемичен индекс; сладките храни;пържените ястия; газираните напитки; готовите сосове и подправки, хлебните изделия с мая.
Значение на хранителната диета при атеросклероза
От факторите, влияещи върху атеросклерозата, не всички могат да бъдат коригирани. Възрастта и фамилната обремененост, както и медицинската история на заболяванията са фактори, които са константа по отношение на опасността от заболяването.
Сред възможните за повлияване на храненето и физическата активност. Храната се явява основополагащ фактор за превенция на атеросклерозата поради изтъкнатите в статията причини. Без съмнение е това, че хранителните вещества повлияват на появата и развитието на болестта и по същата логика са механизъм за ограничаване на риска от развитие на атеросклероза.
Мерките за контрол за заболяването чрез храна трябва да започнат отрано, след 50-годишна възраст те имат малък принос, тъй като повишените нива на холестерол с натрупването на плаки по стените на съдовете, развитие на заболявания, резултат от същите причини, са незаобиколима пречка пред намерението да се предотврати болестта.
Поддържането на балансиран хранителен режим през цялата съзнателна част от живота е факторът, който може да тушира предразположението към атеросклероза.
Коментари