Статистиката показва, че повече от половината от населението на планетата е заразено или носи в себе си бактерията хеликобактер пилори. Това е спирална бактерия която живее в естествената среда на човешкия стомах.
Според проучванията на водещи медицински институти, хеликобактер пилори е открита в 99 процента от случаите на язва на дванадесетопръстника, при приблизително 60 процента от стомашните язви и в 80 процента от рак на стомаха, причинен от бактерии.
Една от основните последици при заразяването с хеликобактер пилори е ефектът и върху производството на киселини в стомаха. Ако бактериите се колонизират в областта, където стомахът се присъединява към тънките черва, то това оказва влияние на клетките, които контролират секрецията на стомашна киселина. Това може да доведе до свръх производство на солна киселина и от там до образуването на язви.
Хеликобактер пилори е „лепило”, което се прикрепва към слоя на клетъчната повърхност под лигавицата на стомаха, като по този начин се предпазва от имунните реакции на организма.
Инфекцията с тази бактерия може да се превърне в хроничен процес, който да продължи десетилетия и в комбинация с други усложнения може да има трайни последици за вашето здраве. За съжаление все още няма общо приети симптоми, които да сигнализират за заразата с тази бактерия.
Промяна на режима на хранене, според все повече научни изследвания може да доведе до предотвратяване на заразяването с хеликобактер пилори и до пълното изчистване на организма от нея. Диета богата на витамин С е показала успеваемост в 30 процента от случаите на зараза с бактерията.
Храните които трябва да бъдат избегнати, са храни които се използват от бактериите при размножаване и развиване, като захар, шоколад, кафе, мляко и млечни продукти, червено и преработено месо, киселите продукти, рафинираните храни, доматите, оцета, солта и спиртните напитки.
Други храни, които трябва да бъдат избягвани са пикантните храни и подправките на прах като чили на прах, червен и черен пипер, карамфил, индийско орехче и други.
Не се препоръчват и храни с високо съдържание на мазнини, защото те могат да увеличат възпалението на лигавицата на стомаха. Избягвайте също горещите храни и напитки и маслата.
Коментари