Артишокът са красиво оцветен маслиненозелен и виолетов топчест зеленчук, които винаги се открояват сред другите зеленчуци на пазара.
Този зеленчук е многогодишен трън, който е член на семейство слънчогледови. Въпреки че артишокът обикновено се смята за зеленчук, частта от артишока, която ядете, всъщност е пъпка на цвете, преди да разцъфти.
Артишокът съдържа много хранителни вещества, които са полезни за здравето като фибри, витамин С, витамин К, фолиева киселина, калций, желязо и калий.
Зеленчукът често се определя като суперхрана поради високите нива на антиоксиданти, които съдържа.
Как да приготвим артишок
За да приготвите цял артишок, първото нещо, което трябва да направите, е да отрежете външните листа. Върховете могат да са бодливи като бодли, така че, първо, трябва да отрежете няколко реда от върха, за да разкриете вътрешността на зеленчука. Използвайте кухненски ножици, за да отрежете самите върхове на всяко листо. Цялото ядливо месо е в долната част на листата, прикрепени към основата.
Артишокът може да се приготви чрез варене, печене и готвене под налягане.
Варен артишок
Оставете артишока да заври в тенджера с подсолена вода. Намалете котлона, щом водата кипне, и покрийте. Проверете дали е готово, като внимателно прехвърлите сварения артишок в чиния и след това дръпнете един от големите външни листа. Ако е лесно да се свали от основата, вашият артишок е сварен.
Времето за готвене е между 20 и 35 минути в зависимост от размера на зеленчука. Отцедете и охладете леко преди сервиране.
Вижте всички вкусни рецепти с артишок.
Коментари