Артишокът е горчив зеленчук, много полезен за поддържането на добро здраве, а и доста вкусен, ако го приготвите правилно.
Сок от артишок, от своя страна, не може да се определи като вкусен. Ползите му обаче са в много направления и те се дължат на неговия химически и хранителен състав.
Какво съдържа сокът от артишок
- Фибри, като има както разтворими, така и неразтворими. Фибрите улесняват преминаването през чревния тракт и предпазват храносмилателната система;
- Витамини - плодът се състои главно от витамините А и С. Тези два витамина са силни антиоксиданти в организма.
- Витамин А има основна роля за развитие на тъканите. Той ги обновява и балансира. Играе важна роля в имунната система и функцията на очите.
Витамин С пък е известно, че предпазва организма от тумори и преждевременно стареене дава на тялото енергия. Предпазва имунната система от бактериални атаки и всякакви агресии.
- Инулин - това е проста захар, полифенол, който се намира в дебелото черво и не се усвоява от ензимите в червата. Трансформира се от чревната флора, което води до отделяне на водород, въглероден диоксид и метан.
- Цинарин - този полифенол засяга билиарната функция на тялото.
- Калиеви соли - играе роля за мускулната активност.
- Антиоксиданти - артишокът съдържа няколко антиоксиданта, като антоцианини, рутин, кверцетин. Сокът от артишок е богат на антиоксиданти подобно на тъмния шоколад и боровинките.
Ползи от сока на артишока
Артишокът има почистващи свойства. Тази билка стимулира черния дроб.
- Функциите на черния дроб и жлъчката са толкова важни, че лошото функциониране на черния дроб води до редица други здравословни проблеми, като лош дъх и миризма на тялото, хипертония, опасност от рак;
- Артишокът съдържа инулин. Консумацията на сок от артишок по време на диетата пести енергия на тялото;
- Този сок също е богат на фибри, което запазва дълго чувството на ситост;
- Артишокът е диуретик, който помага за премахване на токсините от тялото. Освен това има по-малко калории и по-малко мазнини;
- Срещу коронарна болест на сърцето - калият в артишока участва в баланса и стабилността на сърдечната честота. Артишокът е един от зеленчуците с високо съдържание на антиоксиданти, затова сокът от растението защитава организма като цяло и сърдечно -съдовата система в частност.
Прочети също:
Коментари