Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни рецепти с артишок

Вкусни рецепти с артишок

артишок

Артишокът е много добър източник на фолиева киселина, на фибри, освен това в него се съдържат много малко калории. При продължителна консумация той намалява т.нар. лош холестерол в организма. В него се съдържат още калций, магнезий, фосфор, мед и др. Вижте в следващите редове няколко вкусни рецепти с артишок.

Първото ни предложение е за брускети с артишок. Ще ги приготвите лесно и бързо, но освен това ще изненадате много приятно своите близки с тях. Ето и каква е рецептата:

Брускети с артишок

Необходими продукти: франзела, 3 – 4 гъби, 2 с.л. кисело мляко, артишок от консерва, чери домати, лимонов сок, чесън, зехтин, сол, черен пипер

Начин на приготвяне: първо отцедете артишока. Нарежете франзелата на филии и ги намажете със зехтин. После сложете филиите на скарата, за да се запекат или ги запечете във фурната. През това време запържете гъбите в малко зехтин, добавете и накълцани скилидки чесън.

Накрая подправете с малко сол и смлян черен пипер. След това добавете киселото мляко. Сосът трябва да бъде достатъчно гъст, за да можете да го намазвате на франзелите.

Сложете няколко капки лимонов сок. Намажете препечените брускети с пастата от гъби, отгоре подредете няколко парченца артишок и четвъртинки чери домати. Запичате за около 15 минути във фурната.

салата с артишок

Следващата рецепта е за салата, като за да си я приготвите, отново ще ви бъде необходим артишок от консерва. Освен него ще ви бъде нужен боб, който също трябва да бъде от консерва – около 400 г. В купа слагате боба и нарязания артишок, а към тях добавяте 1 зелена и 1 червена пиперка, които предварително нарязвате на ивици.

Сложете още ½ глава червен лук, който сте накълцали на ситно, около 30 г целина, сирене и босилек. Разбъркайте добре и полейте с винен оцет, зехтин, 2 ч.л. доматен сок, черен пипер, сол и 2 скилидки чесън, които сте счукали добре.

Салатата става много вкусна и хранителна, така че можете спокойно да се нахраните с нея. Друг вариант е да си направите някакво месо на скара или печено във фурна и към него да сервирате бобената салата с артишок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest