Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»С кои храни и рецепти се съчетава артишокът

С кои храни и рецепти се съчетава артишокът

С кои храни и рецепти се съчетава артишокът
Преносима помощна бамбукова маса
Практичен аксесоар за вашия дом:
Преносима помощна бамбукова маса
70.00 лв.

Съществуват много растения, които са еднакво ефективни както за лечение, така и в кулинарията. Едно от тях е артишокът.

Какво е артишок и защо е полезен

Артишокът е високостъблено растение, достигащо до 1 метър височина. Той представлява неразцъфналата пъпка на бодливо растение. Тази пъпка се нарича още глава и се използва за храна. Съдържащите се в него въглехидрати, мазнини, протеини и ниските калории го правят подходящ продукт за кето диети. Желязото, калият, цинаринът и инулинът, както и фибрите го нареждат сред храните- протектори за черния дроб, за диабета, за понижаване на холестерола.

Артишокът е интересно кулинарно предложение, което може да се приготви по различни начини - варен, на пара, печен на фурна, на скара или пълнен. Консумацията му е прекрасно кулинарно изживяване, което носи и здравословни ползи.

Как се приготвя и консумира артишок

Преди да се приготви растението артишок, той трябва да подготви за кулинарната обработка. Това става като се отстрани стъблото му, то се отчупва.

След това се отрязва дъното на зеленчука, както и малко от горната част на главата. След отрязването, основата на артишока бързо потъмнява, затова е нужно да се постави филийка лимон. За да се задържи лимонът, той трябва да се овърже с готварски конец, за да се получи нещо като пакетче.

Артишокът се пуска в особена вода и се вари половин час, за да се свари.

Салата с артишок

Ако се прави артишок на пара, зеленчукът поема точно толкова вода, колкото му трябва, за да остане сочен. Сваряването се смята за най-подходящия начин за приготвяне на артишок. За да добие приятен вкус и аромат е добре при варенето да се добавят няколко дафинови листа, скилидка чесън, резен лимон.

При поднасяне артишокът се съчетава със сос от майонеза, винегрет, салатен дресинг.

Консумацията на артишока следва определени стъпки. Отделя се всяко листо и се яде месестата му част, като се топи в сос. След като се стигне до мъхестата част, тя се отстранява и се стига до сърцевината на артишока, която е истински деликатес.

Рецепти, подходящи за артишок

Артишок с паста

Класическата рецепта за артишок е тази с паста. Макароните се сваряват, а артишокът също се сварява с подправки за богат вкус, после пастата и артишокът се смесват и се поднасят, поръсени щедро с настъргано пекорино и дип от зехтин и лимонов сок.

Пълнен артишок

Пълнен артишок

Пълненият артишок обикновено се поднася като предястие, което е вкусно и здравословно.

За приготвянето му артишокът се подготвя по познатия начин, после се напълва със смес от чесън, магданоз, сирене пармезан и зехтин, сол и черен пипер. Готви се в дълбок тиган за 15-20 минути, който трябва да се захлупи. Накрая се поръсва с мекс от билки, пармезан и галета и се оставя да се готви още няколко минути.

Артишокът може да се сготви с ризото или да се направи крем от него. Става много вкусен и печен с масло или със сметана и пармезан.

Много апетитни са също така супите с артишок и леките салати с артишок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest