Кориандърът е в полза на човечеството от най-древни времена. Историята показва, че е култивиран още 5 000 години преди н.е.
Но погледнато към днешна дата кориандърът е предмет на много спорове и крайни позиции. Разковничето се крие в произхода на съвременното му название, идващо от гръцкото "корианос", заимствано от корис. Преведена буквално, думата означава вонещица - буболечката, която мирише на много силна цитрусово-тревиста миризма при смачкване.
Свежите листа на кориандъра наистина имат подобни аромат и вкус и предизвикват крайни реакции у много хора. Ако се направи анкета, в която доброволци да бъдат помолени да опитат от тази подправка, то вероятно по-голямата част ще кажат, че има вкус на мръсни чорапи, изгоряла гума, стари монети или алуминиево фолио.
Именно тези мнения навярно са причина на 24 февруари да се отбелязва интернационалния ден Аз мразя кориандър! (International I Hate Coriander Day).
За разлика от българите и много други, мексиканците обаче не споделят това мнение за любимата подправка, която е широко разпространена по тези ширини.
Ако сте от малцината, които нямат нищо против кориандъра и дори харесват неговия вкус и аромат, ето няколко кулинарни съвета как да съчетавате кориандър, за да разцъфне вкусът му.
Кои зеленчуци и продукти се съчетават с кориандър
Препоръчително е изсушените семена кориандър да се сложат още в началото на готвенето. Така ще пуснат аромата си и той ще обогати ястието.
Семената от кориандър са и една от съставките на кърито, а в някои страни (в това число и България) се слага в колбасите, в сладкарската промишленост и в производство на бира. Среща се и в състава на някои меки бонбони и млечните продукти.
Кориандърът най-често се използва за направата на маринати, често в съчетание с дафинов лист, бахар и карамфил.
Приложение намира и в рецептите с месо. Например при готвене на овнешко месо се комбинира с лук, черен пипер, чесън и риган.
Смлян кориандър и на зърна се слага на супи и салати. А листата на тази подправка са изключително подходящи за студената супа Гаспачо.
Подправката се съчетава добре с картофи и риба, например за панировка.
Може би най-голямо приложение кориандър намира в индийска кухня. Кориандърът е една от най-широко използваните подправки при индийските ястия. В тези източни вкусотии най-често се използва пресен, но в България е трудно да се намери в такова състояние. Ако сте почитатели на индийската кухня, можете да опитате Даал тадка, в чиято рецепта кориандърът заема подобаващо място.
Кориандърът има и други приложения. Като например - средство против махмурлук. Той премахва миризмата на алкохол, а опитните пиячи споделят, че ако се сдъвчат в края на пиенето няколко зърна, накиснати във вино, махмурлукът на сутринта може да бъде избегнат.
Тази подправка има и охлаждащо действие и затова е подходящ за хора, които не обичат или не трябва да ядат пикантни храни.
Но внимавайте! Не трябва да се прекалявате с кориандъра, тъй като прекомерната му употреба води до нарушаване на съня, отслабване на паметта и заекване.
Вижте още:
Коментари