За мнозина сиренето и плодовете вървят ръка за ръка заедно. Проблемът идва, когато трябва да се съчетаят правилно, защото в много случаи при погрешна комбинация на тези продукти се губи усещането за истинския им вкус. Ето някои от най-успешните комбинации.
Сирене Бри
Бри е меко френско сирене. Вкусът му е зрял и наситен. Повърхността му е покрита с фина бяла плесен, а вътрешността е млечнобяла или с бледожълт цвят. Чудесно се съчетава с зелени ябълки, ягоди, круши, пъпеши и грозде.
Сирене Ементал
Ементал е швейцарско сирене. Жълто е на цвят и с плътна консистенция. В повечето случаи е полутвърдо, а вкусът му напомня следи от ядки. Характерните дупки в него се образуват от въздуха, който се освобождава, когато сиренето ферментира. Ементал подхожда успешно на череши, круши и ябълки.
Сирене Гауда
Гауда е холандско твърдо краве сирене с висока масленост. Младото сирене Гауда е в червена обвивка и се комбинира добре с пъпеши, кайсии, череши и круши. Зрялото има жълта обвивка и е вкусно да се комбинира с ябълки.
Сирене Грюер
Грюер е швейцарско сирене с плътна консистенция. Жълто е на цвят с доста солено на вкус, със следи от орехи и остър, пикантен аромат. Подходящо е за фондю, различни сосове, в съчетание със смокини и грозде.
Сирене Камембер
Камембер доста наподобява Бри на вид. Вкусът му е мек, маслен и наситен с аромат. Може да се усетят следи на гъби или ядки. Съчетава се добре с пъпеш, грозде и горски плодове.
Сирене Маскарпоне
Италианско сирене с изключително висока масленост. Плътно е и меко, безсолно и подходящо за мазане. Не е случайно, че е най-предпочитано за плънки, кремове и десерти. Популярни добавки към Маскарпоне са горските плодове и смокините.
Сирене Пармезан
Пармезан е може би най-известното италианско сирене. Маслено, твърдо и трошливо е. Подхождат му круши, грозде, ягоди, смокини и пъпеш.
Сирене Проволоне
Проволоне е автентично италианско краве сирене. С мек състав, който с времето се втвърдява. Вкусът му е много плътен. От плодовете се гарнира успешно с грозде, круши и смокини.
Сирене Рокфор
Рокфор е вид синьо сирене. Отгоре сиренето е покрито с блестяща коричка, а отвътре – с високомаслена сърцевина от синя плесен. Препоръчва се в комбинация с грозде, смокини и круши.
Синьо сирене
Всяко синьо сирене има различен вкус, който зависи от продължителността му на зреене. Може да бъде сервирано с круши, стафиди и смокини.
Коментари