Видовете сирена са много, като всяко е подходящо за различни ястия и в различни комбинации. Всички сирена съдържат определено количество наситени мазнини.
Обикновено сиренето не се определя като здравословна храна, макар че и това би могло да се каже, стига консумацията му да бъде в умерени количества. А ето и кои са най-мазните сирена, които трябва да изключите от менюто си, ако искате да смъкнете няколко килограма.
Без прословутото италианско маскарпоне нямаше да имаме тирамису, или поне нямаше да бъде с такъв вкус. Маскарпоне произлиза от провинция Милано.
Сметаната, от която се прави това сирене, се нагрява в казани. При съдържание на мазнини над 80 грама на всеки 100 грама сухо тегло, маскарпоне определено е най-мазното италианско прясно сирене.
Сиренето Бри, което традиционно се комбинира с червено вино в студените вечери, е много меко и мазно сирене – то може да е леко течно и дори лигаво на пипане. Приготвя се с допълнително добавена сметана и процентът мазнини може да достигне 50%. Вкусът му обичайно е маслен, ароматен и мек.
Камамбер, едно от най-известните френски сирена, произхожда от Нормандия и се прави от краве мляко. Зрее поне три седмици, но вкусът и качествата му могат много да варират.
Като цяло, Камамбер има мек аромат на гъби и редовно се бърка с Бри. Яде се самостоятелно, ползва се за сандвичи или за запичане. Съдържанието на калории в 100 грама Камамбер е 297 калории и около 23 грама мазнини. Това го превръща в сирене с висока масленост – минимум 45 %.
Чедър е традиционно английско сирене, истинска гордост за страната. Периодът на зреене е различен, но добрите сирена зреят поне година.
Традиционният чедър е сухо и ронливо сирене с дълбок, силен вкус на ядки. Американската му разновидност, често срещана във вид на нарязано сирене за сандвичи, е доста по-преработена, мека и драматично различна на вкус от английския му „братовчед”.
Макар да влиза в категорията на сухите и твърди сирена, в 100 грама чедър се съдържат 412 калории и 34 г мазнини, което го прави и изключително мазно.
Коментари