Въпреки че всеки ден се хранят с калорични сирена, французите с право се смятат за едни от най-фините създания в света. Нивото на затлъстяване там е едва шест процента.
Поради този факт средната продължителност във Франция е осемдесет и една години. В диетологията дори съществува понятие, известно като френски парадокс.
То се отнася до факта, че поради особеностите на националната кухня французите всеки ден консумират храни с високо съдържание на мазнини – сирена, шоколад, различни сосове и месо.
Но процентът на затлъстяване въпреки начина на хранене остава много нисък. Това се дължи на факта, че порциите на французите са доста по-малки от тези на американците и повечето европейци.
Освен това във Франция похапванията между основните хранения изобщо не са приети. Затова дневното потребление на калории се намалява с около петстотин.
А и любимият начин на готвене във Франция е печенето, което не изисква добавка от масло и паниране. Печенето се смята за един от най-здравословните начини за приготвяне на храна.
В Италия средната продължителност на жителите е осемдесет години, а нивото на затлъстяване е едва тринадесет процента. Италианските ресторанти, пръснати по света, дават съвършено неправилна представа за тази национална кухня.
Според почитателите на италианската кухня тя се състои от тежки сосове, тесто и бобови култури. Но повечето забравят, че основна съставка в италианските ястия е зехтинът, който съдържа ценни вещества, полезни за сърцето.
Всъщност пастата и пицата действително са популярни в Италия, но макароните и спагетите често се предлагат само като гарнитура. Основното ястие е варено месо и зеленчуци.
Коментари