Маята е биологичен продукт. Тя съдържа така наречените дрожди. Дрождите се размножават много бързо, когато средата е топла. Когато към маята се прибави захар, тя си взаимодейства с дрождите и се получава алкохол. Полученият алкохол се изпарява при печене.
В търговските вериги маята се предлага като прясна и суха. Сухата мая е вид набухвател.
Сухата мая е позната от края на 60-те години на миналия век. Тя се съхранява лесно, има дълъг срок на годност и е с висока активност. Активността на сухата мая спада с около 15 процента през първата и втората година от производството й.
След отварянето на пакетчето със суха мая е хубаво да се използва в рамките на ден. Не бива да седи много дълго отворено.
Сухата мая намира приложение в:
1. Градинарството - дрождите, които се съдържат в нея, са богати на белтъци. Те съдържат микроелементи, минерални вещества и органично желязо.
С какво помага маята на растенията:
- стимулира растежа;
- източник е на полезни бактерии;
- растенията, които се подхранват с мая са по-издържливи;
- този вид подхранване е полезен за цветята, ягодите и овощните видове;
- активира образуването на корени;
- при цветята подхранени със сухата мая се забелязва обилен и продължителен цъфтеж.
2. Козметиката - зюаради съдържанието си на витамини и микроелементи сухата мая се използва като козметично средство за подмладяване. Тя се използва за направата на различни маски за лице и коса.
3. Със сухата мая се правят различни питки и десерти.
Коментари