Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Домашно вино от арония

Домашно вино от арония

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716722
Домашно вино от арония

Аронията е известна с многото си ползи за здравето. Съдържа редица витамини от група В, аскорбинова киселина (вит. С), основни елементи като желязо, мед, манган и др. Съдържа всички видове захари и пектини.

Благодарение на всичко това ползите от аронията никак не са малко, но не всеки я обича в естествената ѝ форма, тоест направо от клона, тъй като има голяма стипчивост и вискозитет. Освен това дава обилен плод и е добре да се се съхрани за зимата без да губи ценните си качества. Един такъв метод е домашното вино от арония.

Виното от арония е вкусно и ароматно, направено от собствените ви ръце. В допълнение тъмната рубинена напитка поддържа добре здравето. Редица уникални свойства преминават от плодовете във виното, превръщайки го в лекарство за висок холестерол, нисък имунитет, скокове на кръвното налягане, чупливост или разхлабеност на стените на кръвоносните съдове.

Има само едно но. За да бъде виното от арония полезно, трябва да се пие изключително умерено - една супена лъжица 30 минути преди хранене (дневно) или не повече от 75-100 мл на ден.

Приготвянето на вино от арония не е трудно. Етапите по принцип са идентични с приготвянето на всяко друго домашно вино: бране на плодове, приготвяне, намачкване, ферментация, филтриране и узряване. Но има редица тънкости и нюанси, без които вместо истински вкус, може да получите напитка със съмнителен вкус, цвят и най-важното - ползи.

Как да си направите добро вино от арония? Има толкова много рецепти за вино от арония, колкото има рецепти за всяко друго вино от всякакви други плодове. Но етапите на неговото приготвяне се повтарят на практика във всяка рецепта. Ето защо ще разгледаме технологията на приготвяне на вино от черна арония на базата на класическа рецепта.

Арония

Компоненти:

- 10 килограма плод арония;

- 2 килограма гранулирана захар (или 1 чаша на 1 килограм плодове);

- 100 грама неизмити стафиди;

- 2 литра предварително преварена и охладена вода.

Технология и нюанси

Първо, избираме съдове за винопроизводството на всички етапи. Те трябва да са или емайлирани (без повреди), или стъклени.

В сух и за предпочитане слънчев ден събираме плодовете на вече добре узряла арония. Претегляме ги и без да измиваме омесваме необходимото количество с ръце или дървена преса. Полученото пюре се поставя в съд с вместимост най-малко 10 литра. Към масата добавете захар (1 кг) и добавете шепа неизмити стафиди. Разбъркайте отново, покрийте и поставете на топло място за 7 дни. Оптималната температура ще е 19-24 градуса.

В същото време не забравяйте за детайла - трябва да разбърквате сместа ежедневно, за да не мухляса. След седмица сиропът от арония и кашата най-накрая ще се отделят една от друга, а на повърхността ще се появи пяна.

Първо, ще работите с пулпата: тя трябва да бъде събрана и изцедена през тензух (или преса). Но не изхвърляйте останалата пулпа, тя все още ще е необходима.

След това работите със сока: филтрирате през марля всичко, което се е получило, и го изсипвате в съд, където виното ще ферментира. На този съд монтирате водна пломба отгоре или слагате обикновена гумена ръкавица, закупена от аптека.

Приготвяне на вино от арония

В същото време, залейте останалата плодна пулпа с хладка вода и добавете втората половина захар, разбъркайте всичко много внимателно. Покрийте и оставете за още 7 дни на същото топло място без достъп на светлина, като не забравяте за ежедневното разбъркване.

След 7 дни филтрирайте втората порция, напълнена с вода и вече набъбнала, без да изстисквате - пулпата вече е дала всичко ценно на водата. Сега трябва да излеете получената течност в съда, където процесът на ферментация вече е в ход. За да направите това, трябва да извадите ръкавицата, да излеете течността, да сложите ръкавица.

Цялата старателна работа се състои в това, че след смесване на течностите бъдещото вино трябва да се филтрира на всеки два дни, като го източите през гумен тънък маркуч (като от капкомер) в чист съд и отново поставяте ръкавица. Повтаряйте този процес, докато ферментацията спре и виното не е напълно без утайка.

Когато получите чиста и готова напитка, тя трябва да бъде бутилирана, запечатана и изпратена за узряване за 2-4 месеца на хладно и тъмно място. Полученото домашно вино от арония ще ви изненада с приятен вкус и луксозен букет от аромати, ще ви даде здраве и несъмнено ще попълни колекцията на всеки любител на виното. Неговото алкохолно съдържание обикновено е около 12%. Може да го съхранявате до 5 години.

Приготвянето на вино от арония може да се извърши и по-бързо, но не може да се говори за ползи от такава напитка. Истинското полезно вино иска време, търпение и старание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest