При съчетаване на храна и вино съществува следната закономерност: виното с изтънчен вкус и аромат се съчетава с по-обикновена храна.
Изисканите ястия вървят добре с обикновено вино, което се използва за по-добро усвояване на храната. Виното не се съчетава добре с оцет и с ядки.
Мезетата от риба и морски дарове, червеният и черен хайвер са идеални за бяло вино и розе. Меките сирена, скъпите салами, бялото месо и топлите рибени мезета са подходящи за розе.
Леките червени вина са подходящи за месо, риба, пилешко, различни видове сирена. Пикантните сирена вървят с бели полусухи вина.
Подходящо за червено вино е студеното телешко мезе
Необходими продукти: 1 килограм телешко месо, 6 супени лъжици олио, 2 моркова, половин глава целина, 1 глава лук, 1 супена лъжица масло, 100 грама кашкавал.
Месото се измива, подсушава се и се запържва в мазнина в тенджера с дебело дъно. Морковите, целината и лукът се нарязват на едро. Когато месото се запече до златисто, се добавят зеленчуците.
Тенджерата се затваря с капак и всичко се задушава, като се добавя малко топла вода. След като месото омекне, се добавя още малко вода и се задушава още малко. След това месото се вади от тенджерата и се нарязва на парчета с дебелина един сантиметър.
Всяко парче се нарязва от едната страна с масло. Поръсва се с настърган кашкавал и се нарежда като венец в голяма плоска чиния.
За бяло вино и розе е подходящо мезето от аспержи и шунка.
Необходими продукти: 400 грама аспержи, 10 тънки парченца шунка, 10 парченца тънко нарязан кашкавал, лимонов сок, една китка магданоз, 400 милилитра течна сметана.
Аспержите се сваряват в подсолена вода, в която е добавен лимонов сок и нарязаният магданоз. Върху всяко парченце шунка се слага парченце кашкавал, две парченца нарязани аспержи и се завива на руло.
Рулцата се запържват на бавен огън около десет минути. Готовото мезе се сваля от огъня, залива се със сметаната и се сервира топло.
За бяло вино и розе е подходящо мезе от пъдпъдъци.
Необходими продукти: 8 пъдпъдъка, 200 грама вишни без костилки от компот, половин чаша бульон, 1 супена лъжица коняк, олио.
Почистените пъдпъдъци се нарязват на хапки и се запържват. Три минути преди да са напълно готови, се излива мазнината от тигана, добавят се вишните, бульонът, конякът и се задушават под капак до омекване. Готовите пъдпъдъци се нареждат в дълбока голяма чиния, добавят се вишните и се заливат със сока от задушаването.
Пърженото сирене е подходящо за червено вино. Необходими продукти: 300 грама сирене, масло. Сиренето се нарязва на парчета със средна дебелина и се запържва в масло до златиста коричка.
Коментари