Мезетата са любимата ни част от домашните зимни деликатеси, които подготвяме, за да зарадваме както себе си, така и нашите близки.
Приготвянето на сушеницата и другите подобни мезета, обаче, си имат своите тънкости, свързани с необходимите подправките за овкусяването им.
Едно от големите предимства е това, че мезетата, а и като цяло домашните кулинарни творения, не са пълни с вредните за здравето Е-а, консерванти и други подобни добавки, за които знаем, че е характерно да присъстват в купените от магазина.
Най-добрата комбинация от подправки за домашна сушеница са:
- черен пипер;
- червен пипер;
- мащерка;
- сол.
При приготвянето на домашна сушеница, месото се овкусява най-напред със сол, а после и с останалите подправки. То трябва да престои 24 часа със солта, за да омекне и да я усвои добре.
След като измине един ден, следва да го изплакнете, а след това се заемете със самото овкусяване с останалите ароматни подправки. За целта ги смесете в една купа и оваляйте месото много добре в тях.
Важно е да го притискате добре, за да полепне сместа хубаво по него. След като сте готови с този етап, следва да забучите рибицата за единия край с помощта на канап или пък по-здрав конец, и да я провесите, за да се изсуши на хладно място, което е добре проветриво.
Важно е също така след това да покриете сушеницата с парче разкъсана хартия, но имайте предвид че тя не трябва да обвива много плътно самото парче месо.
След като сте се справили успешно с горните стъпки, трябва да изчакате около 2 седмици и ще имате вкусна и много апетитна домашна сушеница, която е мезе за вино или ракия.
Имайте предвид, че все пак времето за приготвяне зависи и от дебелина на рибицата. Ако тя е по-дебела, ще се наложи да изчакате малко повече.
Вижте и още вкусни идеи за зимни домашни творения:
- бабек.
Коментари