Фалафелът се счита за едно от леките и популярни ястия, които често се приготвят и поднасят в повечето арабски страни, тъй като се отличава с изискан вкус поради специалния си аромат на подправки. Той може да се сервира заедно с ястие с хумус, салата или различни сосове като сос от тахан, царевица с майонеза или е да част от сандвичи с арабска питка.
Основните компоненти за приготвянето на фалафелите са смлени сварени нахут и/или боб, които се допълват от зеленчуци и множество подправки. В тази статия ще разгледаме подправките, които правят това ястие така специфично и начина на приготвянето им.
Подправките са вид сухи растителни компоненти, които може да се добавят към храната, като и придават прекрасен вкус. Има много видове подправки, които могат да се използват при готвене, като се използват смлени или в оригиналната им форма. Освен че придават невероятен вкус на ястията, те са и много полезни за човешкото тяло и се използват за лечение на някои заболявания.
Нека първо разгледаме оригиналния състав на сухите подправките за два вида арабски фалафели - левантински и египетски.
Съставки и приготвяне на микс от сухи подправки за левантинските подправки за фалафел:
- 1 супена лъжица (10 г) смлян кимион;
- 1 супена лъжица (10 г) смлян кориандър;
- 1 супена лъжица (10 г) смляна смрадлика;
- 1 чаена лъжичка (5 г) микс от седем подправки;
- 1 чаена лъжичка (5 г) червен пипер;
- 1/2 чаена лъжичка (2. 5 г) черен пипер;
- 1/2 чаена лъжичка (2. 5 г) смлян кардамон;
- 1/ 2 чаена лъжичка (2. 5 г) смляна канела;
- 1/2 чаена лъжичка (2. 5 г) смлян джинджифил.
В купа смесете добре всички съставки, след което ги сложете в херметически затворен буркан. Използвайте две супени лъжици смес от подправки за всеки половин килограм нахут, варен боб или смес от двете, за да приготвите тестото за фалафел.
Съставки и приготвяне на микс от сухи подправки за египетски фалафел
- 1 супена лъжица (5 г) сушен копър;
- 1 супена лъжица (12. 5 г) сушен кориандър;
- 1 чаена лъжичка (5 г) червен пипер;
- 1/2 чаена лъжичка (2. 5 г) кимион;
- 1/2 чаена лъжичка (2. 5 г) черен пипер;
- 1 супена лъжица (12. 5 г) сусам;
- 1 супена лъжица (12. 5 г) черен кимион (нигела).
Сложете всички подправки за фалафелите с изключение на сусам и нигела в мелничка за подправки и смелете, докато сместа стане гладка. Добавете сусама и черния кимон към сместа от подправки, след което я поставете в херметически затворен буркан. Добавете две супени лъжици от сместа от подправки за всеки килограм счукан боб, за да приготвите
Зелени подправки и зеленчукови добавки за фалафели
И в двата варианта към тестото за фалафели се добавят и пресни зелени подправки, които се нарязват на ситно в момента на приготвянето му. Това са приблизително количествата за две чаши нахут или боб:
- половин чаша зелен кориандър, нарязан на ситно;
- две големи глави лук, настъргани;
- десет скилидки чесън, пресовани;
- китка магданоз, нарязан на ситно;
- китка зелен лук, нарязан на ситно.
Към сместа от смлян нахут или боб се добавят подправките и една супена лъжица сода бикарбонат (на 1 кг), както и сол на вкус. Някъде слагат и лют червен пипер. В Ливан към тестото за фалафелите добавят и варени картофи.
Разбира се, не е нужно да слагате всички оригинални подправки за фалафели, особено ако не ви допадат, можете да импровизирате по свой вкус, като спазвате основните съставки.
Изследвания, проведени от Националния институт по хранене в Кайро върху популярни арабски ястия, потвърждават, че фалафелът е много богат на желязо. Ястието фалафел, приготвено от бобови растения и някои видове зеленчуци, поднесено заедно със салата и пшеничен хляб, има висока хранителна стойност.
Вижте и някои идеи за:
Коментари