Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусните фалафели

Тайната на вкусните фалафели

Фалафели
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
Качество без компромис:
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
15.00 лв.

На 12 юни е интернационалният ден на фалафела - любители на малките нахутени кюфтенца - обединявайте се и хапнете доволно фалафели днес!

Вегетарианските кюфтенца фалафели, които се приготвят от нахут, са популярни по целия свят. Предполага се, че тяхната родина е Египет, но са се превърнали в национално ястие на Йемен и на много други арабски държави.

Има различни рецепти за приготвянето им, които можете да изпробвате, но е важно по време на приготвянето им да спазвате някои основни правила, които надали ще срещнете във всяка готварска книга за арабската кухня. Ето какво е важно да знаете и каква точно е тайната на вкусните фалафели.

1. Внимавайте при употребата на сода. Тя се използва единствено, за да може сместа да стане по-шуплива, но не бива да се прекалява с нея. Макар в повечето рецепти да фигурира, е възможно дори да не я добавяте, а да използвате само бакпулвер;

2. Тъй като фалафелите са разпространени из целия арабски свят, за приготвянето им има най-разнообразни рецепти. Така например можете да замесите тестото за тях не само от накиснат и смелен суров нахут, но и от булгур в съотношение 1: 1;

3. При приготвянето на нахута и/ или булгура е добре той да бъде накиснат поне за 8 часа, за да може да бъде по-податлив на обработка;

Фалафели със сос

4. За разлика от смлените лук и чесън, които трябва да представляват хомогенна смес, пюрето от нахут може да има и леки бучки;

5. Когато приготвяте тестото за фалафелите, е задължително да го оставите да престои около 2 часа, покрито с кърпа или фолио;

6. Когато пържите фалафелите, сложете достатъчно олио в тигана, за да могат да се изпържат равномерно и да не се налага да ги обръщате, с което е възможно да развалите формата им;

7. След като изпържите фалафелите в силно сгорещено олио, е най-добре да ги оставите върху кухненска хартия да се отцедят, за да не са прекалено мазни;

8. Макар формата на фалафелите да няма нищо общо с вкуса им, ще е добре, ако можете да се снабдите със специалния арабски уред за фалафели. Той има формата на тръба, която в задния край има пружина. Тестото за фалафелите се пълни в тръбата с лъжица и след отпускането на механизма, фалафелът излиза добре оформен от нея и готов за пържене;

9. Готовите фалафели се сервират в общ съд, а не на порции. Така всеки може удобно да си сипва, колкото пожелае;

Вижте няколко неустоими рецепти за фалафели.

Вижте още и вкусни сосове за фалафели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest