Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни сосове за фалафели

Вкусни сосове за фалафели

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716721
Вкусни сосове за фалафели

Решили сте да приготвите фалафели и не сте сигурни с какво да ги сервирате? Това типично арабско (или пък средиземноморско) ястие може да се сервира самостоятелно, с различни зеленчуци, салати, с меса, с него могат да се приготвят дори сандвичи, но винаги с фалафелите на трапезата е добре да присъства някакъв сос.

Можете да го сервирате самостоятелно със сос или напълнено в питка като сандвич с фалафел. Или го сервирайте като салата от фалафел, върху хрупкава маруля, полята със сос.

В арабските страни фалафелът се сервира с няколко различни традиционни сосове. Нека видим как се приготвят.

Сос от тахан, чесън и лимонов сок за фалафели

Сос за фалафели

Съставки: 1/2 чаша тахан, 1/2 чаша топла вода, 1 лимон, 4-5 скилидки чесън, сол на вкус.

Как се приготвя: Сложете чесъна, солта и сок от лимон в електрически блендер. Смесете съставките за минута, след което добавете тахана и водата. Смесете съставките отново, докато получите хомогенен сос. Сервирайте вкусния сос заедно с фалафела. Съвет: регулирайте лимоновия сок и солта по ваш вкус.

Сос от тахан и кисело мляко за фалафели

Съставки: 1 чаша кисело мляко, 1 чаша тахан, 2 супени лъжици майонеза, 1-2 супени лъжици изцеден лимонов сок, лъжица сол, черен пипер.

Как се приготвя: Смесете добре киселото мляко и тахана, добавете сол и лимонов сок на вкус и поръсете с черен пипер като украса на соса.

Доматен сос за фалафели

Съставки: 3/4 чаша доматено пюре, 1/2 чаша вода, 2 скилидки смлян чесън, 1 чаена лъжичка лимонов сок, 1 супена лъжица наситнен магданоз

Как се приготвя: В купа смесете всички съставки. Поставете сместа на огъня и я оставете да заври. Оставете да къкри около 15 минути, като разбърквате. Може да добавите чили сос по ваш вкус.

Сос от кашу и кориандър за фалафели

Сосове за фалафели
Снимка: Илиана Първанова

Съставки: 1 чаша сурово или печено кашу (безсолно), 1 лимон, 1 връзка пресен кориандър, сол на вкус

Как се приготвя: Накиснете кашуто за 1 час или повече. След това в блендер добавете отцеденото кашу, нарязани листа и стъбла от кориандър, лимонов сок и сол на вкус. Смесете, докато се образува гъст, кремообразен зелен сос.

Освен горните типично арабски сосове за фалафели, за ястието са подходящи салата Снежанка, сух таратор, катък, различни сосове от кисело мляко, чесън и различни зеленчуци. Можете да развихрите фантазията си и да импровизирате, като видоизмените традиционните рецепти и дори измислите нови млечни сосове.

Вижте и коя е тайната на вкусните фалафели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest