Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Основни френски сосове

Основни френски сосове

Основни френски сосове

Ако винаги сте искали да се пренесете в романтичната Франция и да се насладите на нейната богата кухня, тогава днес имате тази възможност. С уникалните им основни сосове ще можете да се потопите в този разкош и да се запознаете с едно ново кулинарно приключение за истински гурмани и ценители на кулинарните творения с френски дъх и шипка разкош.

Ето кои са основни френски сосове, които всеки добър кулинар трябва да познава и умее.

Сос Бешамел

Сос Бешамел е един от любимите сосове и у нас, но неговата родина е Франция. Той е доста лесен и бърз за приготвяне, като можем да го отнесем в групата на така наречените базови сосове. Подходящ е за редица месни или зеленчукови ястия, както и за сгъстяването на различните блюда на основата на любимите ни сирена.

Сос Бешамел

Основните задължителни съставки в тази класика от френската кухня са млякото, брашното, маслото, солта и свежата подправка индийско орехче. По желание можете да го овкусите също така с черен или пък бял пипер, натрошено синьо сирене или пък настърган по-твърд сорт сирене. Като цяло днес този сос има доста разновидности, но класическият води своето начало именно от Франция, като е и един от 5-те основни в страната на вечната романтика.

Сос Велуте

Може да се каже, че именно сос Велуте е и най-френския сос в нашия базисен списък, като в него се съдържат ингредиентите като сметана, пилешки бульон и маслото. Към тях задължително се прибавя брашно, сол и черен пипер, като така се сгъстява сосът, но и се получава приятният вкус, който го отличава. Идеален е за гарниране на различни морски дарове, месо, риба и редица други ястия.

Сос Холандез

Сос Холандез
Снимка: Нина Иванова Иванова

Едно от истинските бижута и културни наследства на страната, като този сос е и един от най-обичаните по света, а не само в родината му. Вкусният млечен и безумно нежен сос се приготвя от разтопеното масло гхи. Важна негова особеност е това, че маслото задължително се налива на много тънка струйка към жълтъците, а също така се добавя малко вода и задължителния сок от прясно изстискани лимони. Френският сос се готви на водна баня, като е важно да се бърка постоянно, тъй като много лесно може да се пресече.

Холандез се сервира веднага след като е приготвен, като така той не губи нежната си структура. Въпреки че може да звучи много лесно, ще се наложи доста да се потренирате в кухнята, за да го приготвите идеално.

Френски доматен сос

Може би у нас биха кръстили този вкусен и ароматен сос лютеница, но със сигурност всеки французин би се обидил на това. Той се приготвя бавно и много внимателно, като е важно да се спазват някои тънкости. Така например винаги се използват пресни домати, които задължително трябва да се белят преди това, като те се готвят най-много бавен огън с малко количество мазнина, като по този начин се постига плътния и нежен вкус на френски доматен сос.

Също така се добавя и захар към него, като така се получава регулиране на киселинността на соса. Към него се добавя пресен букет от различни подправки, като риган, босилек и други по желание. Само истинските французи могат да ви разкрият всичките тънкости на този невероятно вкусен и изискан сос, който се съчетава идеално с месните и зеленчуковите ястия.

Френски сос Еспаньол

Ингредиентите във френския сос Еспаньол са повечко, но пък, от друга страна, това усилие за приготвянето му си заслужава. В началото се прави зеленчуково рагу от моркови, праз и обикновен лук. След като се задушат, смилат се или се правят на пюре, а после отново се връщат в тигана и се запържват с малко масло и брашно, за да се получи по-гъст сос.

Френски сос Еспаньол
Снимка: Yordanka Kovacheva

Към него задължително се добавя телешки бульон и добро бренди. Бъдете сигурни, че вкусът на всяко едно месно ястие ще се разкрие по абсолютно различен начин, ако добавите от този безумно ароматен и изтънчен френски сос.

Не просто така френската кухня е една от най-обичаните по света. Именно благодарение на такива изтънчени кулинарни творения тя е успяла да си заслужи почетно място в сърцата на хилядите почитатели на истинската гурме кухня.

И докато сме на темата, не пропускайте да видите най-добрите сосове за месо, сосове за риба или гъбени сосове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest