Емблеми на голямата френска кухня - сосовете, ароматизират, свързват и дават характер. Независимо дали са с гъби, сметана, шалот, лимон или пък с червено вино, повечето от тях имат една обща пресечна точка - маслото. Да, прочутите френски маслени сосове, които превръщат и най-прозаичните продукти в изискани ястия! Те придават мирис и вкус, които неустоимо привличат към масата дори и фините французойки.
А френската кухня разполага с цял арсенал от тях. Тя е създала и използва често масления сос с лимон, соса с масло и чесън, соса с фъстъчено масло, маслен сос с лешник, сос с масло и скариди, сос с масло и кресон, червен маслен сос, черен маслен сос, сос с масло и гъби, сос с масло от Гренобъл… И още, и още.
Бял маслен сос
Безспорно най-прочутият френски сос с масло обаче е белият маслен сос. Той отдавна не е популярен само във френската кухня, а вече е част от менютата по целия свят. Френският бял сос с масло традиционно придружава рибата, най-вече тазина скара, а особено подходящ е за бялата риба, щуката, мерлузата, треската или лаврака. Идеален е дори за сьомга и миди. Някои готвачи понякога му добавят малко сметана, а ако тя е в повече, белият маслен сос вече е друг - маслен сос от Нант.
И макар и да е роден от царицата на кулинарията, френската кухня, белият сос от масло може да се приготви бързо и лесно и вкъщи. Затова е нужен не повече от половин час - около 10 минути за приготвяне и около 15 за готвене. За това време 3 лука тип шалот се нарязват на едро и се накисват на слаб огън в смес от половин чаша бяло вино и сок от половин лимон. Добавя се и малко вода и се вари, докато течността се намали наполовина. След това се добавят 200 г масло на парчета и всичко това се разбърква. Добавя се нарязан лук и се връща за кратко на огъня. Еt voila! , както казват французите.
Сос от черно масло
Сред другите кулинарни приключения на френските сосове е сосът от черно масло. Той се състои от сгорещено в тенджера масло, което е придобило тъмен цвят. В този си вид то се смесва с оцет или лимонов сок. На финалния етап може да се добави бяло вино, каперси или други подправки. И черният, както и белият маслен сос са много подходящи за риби, най-известната рецепта с него е скат с черен сос. Но той е добър придружител и за яйца и някои видове зеленчуци.
Маслен сос с магданоз
В множеството сосове с масло във френската кухня свое място има и масленият сос с магданоз. И той е подходящ за риби, но и за други меса и зеленчуци, основно за картофи. За масления сос с магданоз е нужна една връзка магданоз, една скилидка чесън и един шалот. А също около 80 г масло, сол и черен пипер. За да се радвате на идеален магданозен маслен сос, затоплете леко в тенджера лука и чесъна, след това добавете част от маслото. Когато лукът и чесънът побелеят, добавете магданоза и още малко от маслото. Добавете сол и пипер и останалата част от маслото. Объркайте с шпатула.
Маслен сос за месо
Маслен сос за месо е сред другите предизвикателства на вкусния съюз между маслото и френската кухня. Той е бърз и лесен, но без алтернатива в придаването на аромат на ястието. Приготвянето му започва след сваряването на месото. В тиган или малка тенджерка се слагат около 25 г масло и се оставят да се стопят. Когато това стане, към тях се добавя една лъжица от бульона на свареното месо. Смесват се, объркват се и се изсипват в друг съд. Получава се прекрасен комплимент към ястието!
Маслените сосове на френските гастрономи, разбира се, не свършват дотук. Много от тях са записани в дебелите книги с рецепти, но не малко са и плод на въображението на готвачите. Затова и броят им не спира да расте!
Коментари