Gotvach.bg»Статии»Хранителни Продукти»Лук Шалот - ползи и приложение

Лук Шалот - ползи и приложение

редакция:
Лук Шалот

Макар лукът Шалот вече да не е някакъв екзотичен зеленчук за нас и да можем да го срещнем в редица по-големи магазини или пазари, ние рядко посягаме към него, защото се стряскаме от по-високата му цена (около 5 лв. за 250 г) в сравнение с нашенския си български кромид лук, а и защото не сме много наясно за какво и как да го използваме.

Ето защо тук ще ви покажем какво е приложението на шалота и какви са ползите от консумацията му.

Както сами се досещате, лукът Шалот е от семейство Лукови, но спокойно можем да кажем, че по структура наподобява чесъна, защото в повечето случаи образува повече глави. Научното му им е Allium ascalonicum, но това си е само за допълнителна информация - няма по този начин да го срещнете по магазините. Възможно е обаче да е наречен влашки или сръбски лук, макар родината му да няма нищо общо с Балканите. Предполага се, че е пренесен в Европа от старинния палестински град Аскалон, днес познат като Ашкелон.

Лукът Шалот има меден цвят на люспите и белезникава вътрешност, която често придобива червен оттенък. По форма е по-продълговат от кромид лука и има много по-различен на вкус от него.

Може да бъде наречен фаворит сред използваните видове лук във Франция, където майстор готвачите често го задушават заедно с бяло вино. Подхожда чудесно към пилешко месо и риба, но не е препоръчително да го запържвате, а само да го задушавате. При запържване отделя горчилка, твърдят френските специалисти.

Сега да видим какви са ползите от него. В около 100 г лук Шалот се съдържат много фибри, витамините А, С и К, както и витамини от В групата. Богат е на калций, калий и магнезий и не съдържа никакъв холестерол.

Всичко това го прави чудесен за използване не само в кулинарията, но и за здравни цели. Можете да го използвате при стомашни проблеми и особено подуване на корема и газове.

От него се приготвят компреси, които действат добре на очите, а в Индия приготвят специална смес с добавяне на захар, с която се лекува възпалено гърло.

В козметиката се използва за подхранване на кожата, за премахване на лунички и като средство срещу косопад. Но най-интересното е, че се предполага, че той намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и рак.

печен лук за гарнитура

Дали не си струва да си затворите очите за цената му и да започнете да включвате лука Шалот редовно в менюто си?

Здравословни ползи от консумацията на лук шалот

Шалот се най-старото домашно средство за растеж на косата. Тези лукчета са богати на сяра, която помага за производството на колагенови тъкани. Това е полезно за възстановяване на косата. Нарежете шалот на малки парченца и изцедете сока. Нанесете равномерно върху скалпа и изчакайте 15 минути. Изплакнете с мек шампоан, който помага за растежа на косата.

Шалотът е богат на желязо. Една чаша шалот може да осигури 1, 9 милиграма желязо - 24% от дневния прием на желязо за мъже и 11% за жени.

Като цяло шалотът имат по-добър хранителен профил от познатия ни кромид лук. Първият има повече антиоксиданти, минерали и витамини, отколкото обикновения лук.

Може би най-добрият хранителен бонус на главите шалот е разнообразното съдържание на техните антиоксидантни съединения. Тези антиоксиданти се освобождават, когато клетъчната повърхност е нарушена, обикновено по време на нарязване или раздробяване, подобно на чесъна. Когато тези антиоксиданти се освободят, те образуват друго ценно съединение, наречено алицин. Това мощно съединение помага за намаляване на мутацията на клетките и различни видове рак.

Шалотът също съдържа минерала калий, който поддържа много от функциите на вашето тяло. Калият помага на тялото ви да поддържа стабилен пулс и баланс на течности.

Шалотът осигуряват ползи за здравето на хората, които следят теглото и приема на наситени мазнини. Шалотът е с лек остър вкус. За разлика от лука, вкусът им няма да претовари небцето и синусите ви или да изгори езика ви. Също така, за разлика от чесъна, лукът шалот оказва по-малко влияние върху дъха ви. Всички знаем колко неприятен можем да е лошият дъх след консумация на чесън. Затова и често се отказваме от любимия си класически таратор, в който той е важен продукт. Или просто не го добавяме в студената млечна супа.

Консумацията на шалот предпазва още от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт, атеросклеротична болест и инсулт.

Избор и съхранение на шалот

Шалот можете да намерите на пазара или в супермаркета наред с други видове лук, чесън, зеленчуци и плодове. Не забравяйте да изберете шалот, който е сух и твърд. Избягвайте такива, които са по-меки или вече са покълнали. Изберете размер, който идеално ще отговаря на вашата рецепта или подготовка.

Идеалното място за съхранение на шалот е хладно, сухо и тъмно. Главите лук шалот да се съхраняват около месец.

Лук Шалот - ползи и приложение

Рязане на лук шалот

Използвайте остър нож, за да режете шалот. Колкото по-малко натиснете шалота, толкова по-малка е вероятността да разрушите клетъчните стени - което води до по-малко сълзи. Най-добре е да не използвате ренде или блендер, тъй като острието ще настърже шалота и ще придаде неприятен, горчив вкус.

Кулинарни приложения на лук шалот

Шалот се готви в тигана много по-лесно от обикновения лук поради по-фината си клетъчна структура, което в крайна сметка позволява по-голямо карамелизиране. Лукчетата развиват сладък, мек аромат, докато се готвят. Но можете да го приготвите и по друг начин. Например на фурна.

Печен лук

Печете главите шалот цели на 180 градуса, за да се карамелизират. След това ги добавете към дресинги, сосове за спагети или картофено пюре, печени картофи, картофени крокети за изключителен вкус.

Карамелизиран лук

Нарежете и напръскайте шалота с шампанско и кленов сироп. Печете го приятен загар. Използвайте върху сандвичи или такос.

Зеленчуков бульон

лучена супа с шалот

Добавете ги към моркови, лук и целина, когато приготвяте зеленчуков бульон. Или пък добавете лук шалот в любимата си лучена супа. Можете да го намерите в много френски супи.

Бърза гарнитура

Овкусете лук шалот с ябълков оцет и сок от цвекло, за да направите вкусна гарнитура за свинско печено, сандвичи с месо и др. Те не само ще придобият ярко розов оттенък; пръстените са привлекателна гарнитура.

Салца

Нарежете на ситно и добавете към пресни продукти като халапеньо, авокадо, ананас или домати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest